Signali ljubavi

par-veza-kucanski-poslovi-romantika-ljubav-flert7

„A ti meni nikada nisi rekla hvala za ono što sam ti pružio!“

Razgovaraju dva partnera koji su više godina u braku i već se duže vrijeme oboje osjećaju nevoljenima. I dalje su zajedno jer postoji nada da će se nekim čudom odnos promijeniti. Razmišljaju i o rastavi. On njoj zaista nije govorio da je voli zbog čega se ona od početka veze osjećala nevoljenom, ali se nadala da će se to promijeniti ili da će joj postati nevažno.

Kako on njoj nije govorio da je voli, tako ona njemu nije pokazivala zahvalnost, pomalo iz inata, a pomalo iz neznanja. On je mislio da je svojim napornim radom jasno pokazivao koliko mu je stalo do nje i obitelji jer su za njega ljubav djela, a ne riječi, a ona je lagano tonula u svom očekivanju da će konačno čuti riječi „volim te“ i time dobiti potvrdu njegove ljubavi. On je čak mislio da „volim te“ govore samo papučari, a biti nezahvalan za njega je grijeh.  

„Ja sam ti dao sve, a ti meni ovakvim ponašanjem vraćaš i još mi i inatiš!“

S druge strane, njoj je jako značilo reći partneru „volim te“ jer joj je to bio jedan od važnijih pokazatelja partnerske ljubavi.  

Ni za nju, niti za njega to više nije bila ljubav. Bili su uvjereni da tu ljubavi više nema. Odlučili su potražiti stručnu pomoć.

Tijekom psihoterapije otkrivaju mnogo o sebi i partneru.

On njoj pokazuje ljubav na način koji poznaje, a ona upućene znakove ljubavi ne doživljava. Misli da se njegov način pokazivanja ljubavi podrazumijeva i da je normalno da muškarac materijalno zbrinjava obitelj te mu zbog toga nema potrebe dodatno pokazivati zahvalnost. Njegovo inzistiranje na znakovima zahvalnosti doživljavala je čak kao ne ljubav!

„Ti meni ne govoriš da me voliš i još očekuješ da ti pokazujem zahvalnost!“   

Do ovakvog nesporazuma među partnerima dolazi zbog određenih različitosti u predodžbama o ljubavi koje nazivamo promašeni signali ljubavi. Signali ljubavi su određena ponašanja koja oba partnera doživljavaju kao ljubav.

Promašeni signali ljubavi mogu doprinijeti nestajanju ljubavi, ali oni ne pokazuju da ljubavi nema. Oni ukazuju na nesporazum, a nije rijedak slučaj da se zbog nesporazuma, unatoč postojanju ljubavi, partneri i rastanu.

Iako zadatak nije nimalo jednostavan, ovaj par, ako želi sačuvati vezu i psihičko zdravlje, mora izgraditi tzv. zajednički rječnik.

Svi koji ste možda prepoznali svoj problem čitajući ovaj članak, ako se još niste rastali, zadatak vam je isti, a predlažemo vam da zajednički rječnik započnete graditi od značenja riječi volim te.

 

http://www.onesize-fitsnone.net/formuleljubavi.php

literatura: Formule ljubavi, dr. Zoran Milivojević, Mozaik knjiga, 2009.

 Prati nas na Viber Public Chatu!