Svjesno misliti

iva solarevic ljeto 2007

Čovjekovim umom u danu proteče u prosjeku oko 60 000 misli. To prosječno ispada oko 42 misli u minuti.

KućaNe znam kako su to izračunali, ali nije niti bitno. Bitno je to da kroz našu glavu stalno prolaze, kruže, teku ili zapinju misli, te stvaraju stvarnost koju doživljavamo.

Misli su ono čime započinjemo kreaciju, svjesnu ili nesvjesnu. Npr. da bi nastala kuća, ručak ili bilo koja druga kreacija morali smo to prvo pomisliti. Netko je imao ideju o gradnji kuće i polako je krenuo sa kreacijom. Prvo je bila misao, onda je napravio nacrt,  prilagođavao ga, nadograđivao, nabavio materijal i gradio. I nakon mnogo fokusiranih misli na kuću ona je konačno izgrađena.

Apsolutno sve što je čovjek kreirao je prvo morala biti misao u nečijoj glavi.

Tako i mi konstantno mislimo i kreiramo. Zašto se onda "iskreira" nešto što uopće nismo željeli? Zato što većinu vremena kroz našu glavu prolaze razne misli, a ne baš one koje smo svjesno odlučili misliti. Zato što nas nitko od malih nogu nije naučio koliku moć ima svjesno i usmjereno mišljenje i zato što nismo dovoljno svjesni svega što uistinu jesmo kao ljudska bića. Znamo napraviti nevjerojatne strojeve i izume, koristiti sile prirode i mnogo toga što je izvan nas, a o sebi samima nemamo pojma. I koristimo mali djelić svojih potencijala.

Dakako, samo razmišljanje nije dovoljno, jer mi smo ovdje u fizičkom svijetu i stoga i jest čar u tome da kroz fizičku stvarnost kreiramo, a to činimo fizičkim radom i aktivnošću. Zato je naša duša dobila dom (naše tijelo) kroz koje se može izražavati na beskonačno mnogo načina.

ObalaZašto je toliko često kaos misli u našoj glavi? Zato što smo pod utjecajem ogromne količine podražaja izvana i prerađujemo sve te podražaje. Premalo smo u miru sami sa sobom. Organi percepcije su okrenuti stalno prema van umjesto prema unutra. Da bi mogli osjetiti svoj centar, ono što mi istinski jesmo, što istinski želimo, što istinski mislimo, što istinski osjećamo i kako želimo živjeti moramo se umiriti i pogledati unutra. Premalo vjerujemo sami sebi i dopuštamo da nas ono što je izvan nas nosi i utječe na nas, kreira nam život.

Slušamo naokolo savjete, čitamo, gledamo, upijamo razne informacije i zatrpavamo svoju istinu i sebe same milijardom misli koje možda nemaju apsolutno nikakve veze s našom biti. I naravno da te informacije postaju sve više naše misli i naš život. I kada netko kaže da je kriza, mi se ubacimo u percepciju krize i naše misli postaju misli o krizi. Naši osjećaji postaju osjećaji straha zbog krize. Naše tijelo se počinje grčiti zbog krize, jer se javlja strah od preživljavanja. Grč, bol, strah, površno disanje, depresija, zatvaranje... umiranje.

A zapravo jedina kriza kroz koju sada prolazimo jest kriza ljudskog duha,  ljudske svijesti, vrijednosti i samog smisla postojanja. Vanjska kriza je ogledalo globalnog stanja ljudskih duša....ljudi koji su zaboravili zašto uopće žive. Zašto im je dan život. Da li živimo da bi radili i onda umrli? Puno posla, puno stresa, zdravstvene tegobe, krize gdje god se okreneš, borba, malo vremena, malo mira, malo ljubavi....Hej, a gdje je tu život? Zadovoljavamo se mrvicama. Ali gdje je tu životna radost, wellness duha i tijela? Zadovoljstvo što je sunce izašlo i budi se dan?

CestaTko misli na sunce i oblake...treba preživjeti. Hm....A možda treba živjeti? Kada ponovo shvatimo važnost i vrijednost sunca, zraka, vode, prirode i svega onoga što postoji oko nas od davnina shvatit' ćemo da upravo o tome ovisi naš život. 

Život je stalno tu! Čeka da mu se okrenemo. Čeka da ga živimo. Čeka da mu odgovorimo što želimo. Čeka da hrabro počnemo kreirati, da odbacimo vrijednosti koje nisu istinski naše. Čeka da ono što smo do sada radili nesvjesno i automatski počnemo promišljati, svjesno djelovati, svjesno misliti, svjesno odabirati, svjesno živjeti. Nitko drugi do nas samih neće promijeniti naš život i spasiti nas. Imamo tu sreću, moć i odgovornost da to učinimo sami za sebe!

Ako želiš ljetovati na Hvaru i pritom se svako jutro probuditi uz yogu i relaksaciju, naučiti kako biti svjestan tijela, misli i emocija pozivam te na čarobni otok Hvar!

 Prati nas na Viber Public Chatu!