Yoga dance

Iva Solarevic

Znamo koliko je naše tijelo inteligentno, ali svejedno nismo dovoljno razvili povezanost i komunikaciju s tom inteligencijom. Naše tijelo se samo iscjeljuje, raste, mijenja, diše, probavlja razne tvari i kao najveće čudo, sposobno je djetetu u majčinoj utrobi dati sve što mu je potrebno da bi izraslo u bebu koja će uskoro izaći na svjetlo dana.

Toliko ne poznajemo svoje tijelo, da većina ljudi ne zna niti koliko ima kostiju u tijelu ili koliko žlijezda s unutarnjim izlučivanjem. Znate li na kojoj strani tijela se nalazi vaša jetra?

Kada bolje razmislimo, zaista slabo poznajemo funkcije tijela, a kamoli psihu ili vezu između tijela i psihe ili duha i tijela.

Yoga dance je mogućnost da na drugačiji način upoznamo sebe. Ovaj program jest spoj yoge i plesa. Pokreće i sinkronizira duh i tijelo. Učimo pokrete osjećati iznutra. Polako tražimo svoj način izražavanja kroz pokret. Pratimo svoj unutarnji impuls i svoju istinsku prirodu. Na taj način se oslobađamo, otvaramo, opuštamo te učimo osluškivati vlastito tijelo, intuiciju, vlastito unutarnje biće .

kKroz asane postepeno budimo i osvještavamo svaki dio tijela, djelujemo na pokretljivost kralježnice i pokrećemo sve sustave u tijelu (respiratorni, lokomotorni, srčano-žilni, endokrini, živčani sustav...). Kada smo probudili svaki djelić tijela, polako sve više oslobađamo pokret, a pažnja ide prema našoj unutrašnjosti, prema centru.

Više ne imitiramo pokrete voditelja, već učimo osjećati pokrete iznutra i izražavamo ih na svoj jedinstveni način.

Slobodnim izražavanjem oslobađamo i otpuštamo znatnu količinu nakupljene napetosti i stresa. Kroz završne meditacije i vizualizacije dodatno se regeneriramo i prepuštamo osjećaju mira.

Naše biće je sastavljeno od fizičkog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog "tijela" i sva su isprepletena i međuovisna, mijenjanjem jednog dijela mijenjamo cjelinu. Mijenjamo li odnos prema tijelu, mijenjamo i odnos prema sebi kao cjelovitom biću.

Naučimo li poštivati vlastito tijelo, učimo poštivati i vlastite želje, osjećaje i sebe kao individuu različitu od drugih..

Kroz ovakvu vrstu kretanja učimo osluškivati i tražiti što je dobro za nas i što zaista želimo sa sobom....kako u pokretu, tako i u svakodnevnim odlukama i djelovanjima. Kako smo bliže sebi, sve manje smo pod utjecajem tuđih savjeta, načina, uvjetovanja i normi. To je put do slobode, zadovoljstva, sreće, zdravlja i ostvarivanja onoga što istinski želimo.

Tehnika koja nas uči kako osjetiti trenutak, kako osjetiti sebe u trenutku, kako osjetiti suptilne promjene našeg tijela i duha (emocija, misli, osjeta...), kako se uskladiti s energijom trenutka i plesati s njom. Treniramo biti bliže sebi i osjetiti što istinski želimo u trenutku, što nam tijelo govori i pratimo taj impuls. Kroz ples se usklađujemo s trenutkom, slušamo poruke, osjećamo i vjerujemo sebi. To nam pomaže da se harmonično krećemo kroz život. Ne stvaramo otpor, nismo grubi prema sebi, ne djelujemo "na silu". Ako se tjeramo nešto činiti, to znači da postoji dio nas koji to ne želi, a to smanjuje šansu da budemo sretni, zdravi, zadovoljni i uspješni. Kroz slobodan ples dajemo si šansu da pratimo unutarnji impuls i tečemo kroz trenutak.

Yoga dance je ples života, ples vlastitog daha i upoznavanja vlastite prirode! U pravom smislu riječi razgibavamo i tijelo i duh. Kada živimo sebe u potpunosti, ostvarujemo zdravlje, harmoniju sa sobom i svime što nas okružuje! Dišemo punim plućima i plešemo kroz život!

Detaljnije o programu na: http://www.solar-spirit.net/program/yoga-dance.html

                     

 Prati nas na Viber Public Chatu!