Psiha

Psiha

2121: Priča za 22. stoljeće

Neuroznanstvenica Susan Greenfield predstavlja svoju novu knjigu ”2121: Priča za 22. stoljeće”, a zagrebačkoj će se publici predstaviti na konferenciji “Škola za sutra – od mozga do uma”, koja će se održati 20. i 21. rujna.

Djeca i znanstvenici često imaju zajedničke teme i povezuje ih isti osjećaj čuđenja i radoznalosti u susretu s “običnostima” na koje smo svi navikli, a koje su često najveće tajne i fascinantni fenomeni.

Što je to svijest? Kako od mozga nastaje um i jedinstvena osobnost svakog od nas? Postoji li centar za svjesnost u našem mozgu? Postoji li kemijska reakcija koja je osnova osjećaja identiteta?Je li Alzheimerova bolest obrnut proces od procesa nastajanja individualiteta?

Identitet, svijest o sebi, dugo je vremena bilo isključivo filozofsko i pedagoško pitanje od kojeg su neuroznanstvenici zazirali. Danas, suočeni s enormnim porastom neurodegenerativnih bolesti, posebno Alzheimerove bolest koja u zadnjem stadiju dovodi do potpunog gubitka identiteta, pitanje “kako dolazi do formiranja identiteta” postaje sve značajnije.

Prof. Susan Greenfield sa Sveučilišta u Oxfordu posvetila je najveći i najintrigantniji dio svog znanstvenog rada upravo istraživanju fiziološke osnove svjesnosti i formiranju, odnosno razgradnji, identiteta. Istražujući fenomen svijesti, došla je do jednako tajnovite i vrlo aktualne teme. Polazeći od neprijeporne teze da je mozak adaptabilni organ koji se formira pod utjecajem podražaja koji dolaze iz okoline, nametnulo se pitanje: dolazi li pod utjecajem novih načina posredovanja stvarnosti u našem novom, tehnološki razvijenom svijetu do promjene u svijesti današnjih ljudi? Mijenja li se svijest kao što se mijenja klima? Kakvi će ljudi nastanjivati zemlju za sto godina? Kako će oni misliti i osjećati? Hoće li nova tehnologija izmijeniti ne samo način na koji mislimo, nego i ono s čim mislimo?

Na ovom pitanju, znanstvenica Susan Greenfiled posegnula je za drugim sredstvom istraživanja stvarnosti – imaginacijom i otisnula se u sfere fikcije, napisavši roman ”2121: Priča za 22. stoljeće”, koji je upravo izašao u Velikoj Britaniji. S obzirom na njen znanstveni opus i ugled koji ima kao istraživačica mozga te njena poznata provokativna stajališta, ova knjiga već izaziva veliku pažnju javnosti.

U svojoj prethodnoj knjizi ”Potraga za smislom u 21.stoljeću”, Susan Greenfield tvrdi kako je danas naš individualitet napadnut s dvije strane – prodorom tehnologije u naš um, navike, osjećaje, volju i jačanjem fundamentalizma u duhovnoj sferi. Oba fenomena prijete preuzimanjem kontrole nad našim misaonim i društvenim životom. Smatra da nikada prije nije bilo toliko važno skrbiti o autentičnim potrebama nas kao jedinki, naše djece i budućnosti našeg društva, kao što je to danas nužno. Posredujući neuroznastvene činjenice, otvara pitanja o ljudskoj prirodi, interakciji mozga i uma, načinu na koji postajemo jedinstveni i autentični i slici društva koje bi nastanjivali takvi autentični, ostvareni ljudi.

Emocije su osnovna poluga pri izgradnji identiteta, tvrdi Greenfield. Razvijajući naš um stvaramo naš personalizirani unutarnji svijet na osnovu iskustava. Tu emocije imaju presudnu ulogu. Pedagoške implikacije ove tvrdnje su neizbježne. Osjećaj sebstva, razvoj našeg ja, je stvaralački čin koji svakog od nas čini umjetnikom života. Taj rad na ”postajanju” nikada ne prestaje, a njegovi rezultati ostaju i kada nas više nema.

Prof. Susan Greenfield, neuroznanstvenica, članica Doma lordova, koju britanska i svjetska javnost poznaje pod imenom barunica Greenfield, gostovat će na konferenciji “Škola za sutra – od mozga do uma”, koja se 20. i 21. rujna odvija u Zagrebu. Više o samoj konferenciji možete uskoro saznati na portalu Ordinacija.hr.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo