Psiha

Psiha

5 biljaka koje će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu!

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da većinu svojeg vremena van posla provodimo unutar četiri zida kuće ili stana, kvaliteta zraka kojeg udišemo vrlo je bitna.

Osim što se savjetuje da što više i češće, pa skoro i uvijek, imate otvorene prozore kako bi svježi zrak uvijek ulazio, kvalitetu zraka može poboljšati i vaša unutrašnja flora. Biljke i cvijeće upijaju otrovne čestice iz zraka, a bore se pogotovo protiv ugljikovog dioksida, koji iako nije otrovan, može nadražiti sluznicu. 

Biljke će također dati vašem domu novu, toplu notu!

Ako osjetite da je unutrašnji zrak suh – pokušajte podići atmosferu i kvalitetu zraka ovim biljkama!

Spatifilum

Spatifilum je još poznat kao jedarce ili spatifil, a svojim će dugim listovima i bijelim cvatnim klipom svaku atmosferu učiniti romantičnom. Spatifilum voli laganu sjenu, a ako uočite da se lišće suši, razlog može biti propuh.

Ova biljka idealna je za uzgajanje u vaša četiri zida jer upija štetna zračenja i tako vas štiti od njih. Drugim riječima, ona upija elektrostatičku energiju te je pretvara u kemijsku energiju koja je njoj potrebna za rast. Osim toga, ona odstranjuje čestice amonijaka, benzena, formaldehida i trikloretilena.

Fikus

Kao i spatifilum, i fikus uklanja čestice amonijaka, benzena, formaldehida i trikloretilena iz vaša četiri zida. Ova je biljka podrijetlom iz Aziji gdje raste do veličine drveta, dok unutra može narasti tek od 60 cm do 3 metra. Fikus biste trebali držati na svjetlosti, no ne na direktnoj izloženosti sunca. Potrebno ga je dovoljno zalijevati, no savjetuje se pričekati da se zemlja fikusa potpuno osuši prije nego ga ponovno zalijete.

Svekrvin jezik

Iako svekrvin jezik nekad zna biti otrovan, biljka ovog imena nikako nije. Osim što treba tek ponekad zalijevati (pa smijete tu i tamo zaboraviti na nju, biljku – ne svekrvu), poznata je i kao jedna od onih biljaka koju je najteže ubiti.

Svekrvin jezik voli biti na suhome, a treba mu mu malo svjetlosti, iako bi se također trebala izbjegavati direktna izloženost suncu. Svekrvin jezik iz zraka upija čestice benzena, formaldehida, trikloretilena i ksilena.

Bambus

Slično kao i prethodne tri biljke, i bambus iz okruženja privlači benzen, formaldehid i trikloretilen. Bambus se još može nazvati i zvijezdom filtriranja formaldehida – a razlog tome je što bambus može narasti vrlo visok, od metra do skoro 3 i pol metra!

Zeleni ljiljan

Zeleni lijljan, kao i svekrvin jezik, vrlo je lak za održavanje, a voli svijetle prostore. Iz vašeg će stana ukloniti otrovne čestice ksilena i formaldehida.  

Umjetna svjetlost također je rizik za naše zdravlje, pogledajte zašto! Riješite se i nadutosti uz pomoć biljaka!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo