Psiha

Psiha

Adriana Altaras objavljuje “Titove naočale“

Adriana Altaras vodi nas kroz svoj život ispreplićući prošlost i sadašnjost u autobiografskom romanu “Titove naočale”. Riječ je o duhovitoj zbirci epizoda i obiteljskih sjećanja. Autorica pripovijeda priču o zagrebačkoj obitelji koju su valovi povijesti potapali, izbacivali na puste obale i iskrcavali po cijelom svijetu.

Svom ocu posvetila je veliki dio knjige – čovjeku koji je najradije pričao viceve i kako je poslije ustanovila, rado izmišljao različite anegdote pa tako i onu o Titovim naočalama, po kojoj je knjiga dobila ime (poslije je saznala da Tito u to vrijeme nije ni nosio naočale).

Očevi bjegovi u druge svjetove, majčini u samoću, egzil, židovski običaji, fascinantne epizode iz burnog života uspješne redateljice i glumice čine ovu knjigu jako zanimljivom i zabavnom. Adriana Altaras piše s lakoćom i humorom i dobiva pohvale za svoj literarni prvijenac u mnogim njemačkim novinama.

Britkim smislom za humor i s velikom toplinom, njemačka glumica i redateljica Adriana Altaras, u autobiografiji Titove naočale isprepliće događaje iz svojega kaotičnog umjetničkog života u Berlinu s neobičnom poviješću svoje obitelji. Pripovijeda o ocu, cijenjenom liječniku, koji je uvijek želio biti junak, ali je imao i nekoliko ljubavnica istodobno, i o usamljenoj majci, arhitektici, punoj snage.

O autoru:

Adriana Altaras rođena je 1960. godine u Zagrebu, a 1964. godine odselila je u Italiju. Od 1967. godine pohađa školu u Italiji, a poslije u Njemačkoj. Studirala je glumu u Berlinu i New Yorku, a od 1983. godine glumi u mnogim filmovima za kino i televiziju. Od 1990. godine Adriana Altaras redovito postavlja predstave u njemačkim kazališnim i opernim kućama.

Surađivala je sa Shoah fondacijom Stevena Spielberga, a 2002. godine postala je umjetnička ravnateljica Židovskih dana kulture u Berlinu. Nagrade i drugo: Savezna filmska nagrada, Kazališna nagrada pokrajine Nordrhein-Westfalen, Srebrni medvjed za glumačka dostignuća.

Izdavač: Mozaik knjiga

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo