Psiha

Psiha

Ako sami radite pedikuru, jedan ‘alat’ nikako ne smijete koristiti

Tvrde pete i kožu koja je ostala nakon žulja možete jednostavno ukloniti kod kuće, ali jednu stvar nikada nemojte koristiti.

Prije svega treba napomenuti da je najbolji potez posjetiti pedikera koji će riješiti vaš problem. Ako ste imali žuljeve iza kojih vam je ostala tvrda koža ili vas muče tvrde pete, sve lako možete riješiti kod kuće ali ipak treba biti oprezan pri korištenju alata za tu svrhu. 

Stručnjakinja za stopala, Diane Koshimune, DMP, navodi kako skalpele i noževe za pedikuru nikako ne smijete koristiti samo kod kuće.

“Sve više ljudi mi govori kako su nabavili skalpel i kako su ga koristili za uređivanje stopala sami. Naravno da neki imaju mirnu ruku i dovoljno su fleksibilni da ga sami koriste na stopalima, ali radi samog položaja tijela ne vidimo cijelo stopalo, korištenjem skalpela ili nožića možemo se lako ozlijediti”, pojašnjava. Na sreću kaže kako se tvrde kože i žuljeva možete riješiti bez korištenja opasnih predmeta, a evo koje korake savjetuje. 

Kako se riješiti žuljeva i tvrde kože na stopalima 

Namočite stopala

tvrda koža se tešku uklanja, a kako biste taj problem riješili, dr. Koshimune savjetuje da stopala prije pedikure namočite u toploj vodi, pa možete uživati u mirisnoj kupki prije “zahvata”. Nakon kupanja, koža će upiti nešto vode i vi ćete puno lakše ukloniti nakupine mrtve i tvrde kože. 

5 najčešćih problema sa stopalima zbog kojih morate liječniku

Koristite kamen za pete 

Dr. Koshimune kaže kako se ovaj jeftin predmet može lako nabaviti a puno će vam pomoći. Kada su vam stopala mekana nakon tople kupke, uzmite kamen i nježno stružite pete kako bi uklonili višak kože. Nakon korištenja, kamen isperite sapunom i vodom. 

Za kraj nahranite kožu 

Jednom kada ste uklonili mrtvu kožu, vrijeme da ju nahranite. Liječnica savjetuje da koristite bogate hranjive kreme koje će koži dati vlage, a najbolje je kremu utrljavati kada je koža još vlažna jer će se krama tada najbolje upiti. 

Znate li zašto nastaju žuljevi? 

Žuljevi nastaju kao odgovor na trenje koje je prisutno u uskoj obući na mjestu pritiska cipele, a uglavnom se javljaju na prijelazu iz zimske obuće u proljetnu, kao i na prijelazu u sandalu. Radi se o izdignutoj koži koja je napunjena tekućinom, napominje Ivana Buterin vlasnica salona FAJFER u Zagrebu.

“Dolaskom toplijeg vremena noge i stopala su skloni oticanju, te je vrlo malo potrebno da i najudobnija sandala stvori žulj. Isto tako, naša se stopala s vremenom mijenjaju, ovisno o genetskim predispozicijama. Najbolja su prevencija čarapice ili silikonski umetci koji se stavljaju na bolno mjesto u cipeli, a dostupni su u ljekarnama.” Ivana Buterin

Muku mučite sa slabim i lomljivim noktima? Ova dva nutrijenta bi mogla pomoći

Kako tretirati žulj?

Svakako bi bilo najbolje prilagoditi se promjenama na stopalima i promijeniti obuću. Kada nastane, žulj bi trebalo lagano probušiti sterilnom iglom i nježno istisnuti tekućinu iz njega pomoću vatice ili sterilne gaze, pojašnjava gđa. Buterin te naglašava kako je nakon ovog postupka, žulj je potrebno isprati 3%-tnim hidrogenom za ispiranje rana kako bi uklonili nepoželjne bakterije. Važan je i sljedeći korak a to je nanošenje antibiotske masti ili još bolje spreja kako bi se žulj što prije posušio. Zatim ga je potrebno zaštititi sterilnom gazom kako bi se održala čistoća i spriječila eventualna infekcija. Može se staviti flaster, ali svakako onaj koji dopušta da žulj diše. Postupak se ponavlja nekoliko dana ujutro i navečer dok ne dođe do poboljšanja.

A. A.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo