Muku mučite sa slabim i lomljivim noktima? Ova dva nutrijenta bi mogla pomoći - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Muku mučite sa slabim i lomljivim noktima? Ova dva nutrijenta bi mogla pomoći

Shutterstock

Stručnjaci kažu kako bi promjene u prehrani mogle pomoći ako vas muče lomljivi nokti.

Zdravi i čvrsti nokti su želja svake žene. Problem s lomljivim i tankim noktima ponekad je teško riješiti, a uzroci mogu biti razni, od prehrane do čestih manikura. Ako niste radili ništa što bi moglo uzrokovati promjene na noktima, možda je stvar samo u lošoj prehrani. Postoje nutrijenti koje je dobro dodati prehrani, a o kojima se točno radi, otkrivaju stručnjaci. 

Lomljivi nokti mogu biti posljedica manjka željeza 

Jedan poznati uzrok problema sa slabim noktima može biti manjak željeza u prehrani, a to može biti posljedica nedovoljnog unosa ili nemogućnosti da se ono u tijelu apsorbira, gubitak krvi pa čak i trudnoća. 

Željezo pomaže hemoglobinu u krvi da prenosi kisik, a kada dođe do manjka željeza, kapacitet crvenih krvnih zrnaca da prenose kisik se smanjuje što vodi do smanjenog dotoka kisika u nokte i tako dolazi do spomenutog problema”, navodi nutricionist Dimitar Marinov. 

Ispada vam kosa, stalno ste gladni i umorni? Vašem organizmu nedostaje ključna tvar

Postoje i dodatni problemi na koje treba obratiti pažnju ako mislite da imate anemiju kao posljedicu manjka željeza. Prvi su suhi, oštećeni nokti koji po sebi imaju vertikalne izbočine, navodi pedijatrica Nelya Lobokova. Drugo je stanje koje se zove koilonihija, a to je stanje kada se nokat savija prema gore, a uzrokuje ga manjak željeza i vitamina B12. Navodi kako ponekad pacijenti navode da se čini kao da se ispod nokta nalaze i kapljice vode. Ako vam ovi simptomi zvuče poznato, provjerite imate li još koji simptom anemije, a oni uključuju kratkoću daha, blijedu kožu, slabost u mišićima, aritmije, vrtoglavice, hladne ruke i stopala. 

Manjak vitamina B može biti uzrok 

Često je manjak vitamina B12 povezan s problemima s noktima, a može voditi do anemije i uzrokovati promjene na noktima baš kao i anemija radi smanjenog dotoka krvi do nokta. Kada se radi o ozbiljnom manjku ovog vitamina, može doći do stanja koje se naziva melanonihija, a to je pojava crne ili smeđe pigmentacije ploče nokta. 

Drugi simptomi koji mogu otkriti da patite od manjka vitamina B12 uključuju anemiju, upalne procese na jeziku, slabost mišića, aritmije, vrtoglavice. 

Promjene u prehrani bi mogle riješiti problem

Na sreću, i željezo i vitamim B12 se lako mogu nadoknaditi pa stanje ne mora biti trajno. Ako je vaš problem anemija radi manjka željeza, važno je povećati unos kroz hranu kao što je meso, piletina, grahorice… Namirnice bogate vitaminom C, poput citrusa i kupušnjača, mogu pomoći organizmu da lakše apsorbira željezo i da ga lakše koristi. 
Ako vam nedostaje vitamina B12, možete ga unositi putem hrane a nalazi se u govedini, jetricama, piletini, ribi, jajima i školjkama. Ako vam nedostaje i vitamina B i željeza, liječnik bi vam mogao savjetovati korištenje suplementa kako bi organizam dobio dovoljnu dozu. 

Muče vas suhe i ispucale pete? Postoji jedan prirodni pripravak koji će odmah pomoći

Posjetite liječnika ako ste zabrinuti 

Ako mislite da određeni nutrijenti vašem organizmu nedostaju radi nekog drugog sanja, važno je odmah  posjetiti liječnika, a on će procijeniti situaciju i napraviti potrebne testove kako bi se pružila najbolja pomoć. 

Napravite sami jednostavan serum i masku za nokte

Serum za nokte

Ako su vam nokti tanki i lomljivi, ovaj serum za regeneraciju će ih ponovo obnoviti.

  • 10 ml hladno prešanog bademovog ulja
  • 2 kapi eteričnog ulja geranija

Postupak:

Pomiješajte sastojke i svakodnevno utrljajte u svaki nokat posebno.

Hidratantna maska za ruke od jogurta

Ova maska je jednostavnija u primjeni i može se koristiti svakodnevno.

  • 1 jušna žlica jogurta
  • 1 kap eteričnog ulja prave lavande
  • 5-6 kapi maslinovog, djevičanskog ulja

Postupak:

Pomiješajte sastojke i nanesite bogato na ruke. Ruke položite u krilo, na ručnik i ostavite da djeluje otprilike 30 minuta. Za one koji meditiraju, mogu spojiti ovaj kućni spa tretman i meditaciju i tako stvoriti poseban doživljaj.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo