5 najčešćih problema sa stopalima zbog kojih morate liječniku - i to prije ljeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 najčešćih problema sa stopalima zbog kojih morate liječniku – i to prije ljeta

Shutterstock

Većina problema s kožom stopala se mogu spriječiti.

Većina problema s kožom stopala se mogu spriječiti. Važno je znati gdje i kako može nastati infekcija kože. Preporuka je uvijek u kolektivima nositi papuče (na bazenima, u saunama, u fitnes centrima), osobito u tuš kabinama. Stručnjak dr. med. Jane Basarovski, specijalist dermatovenerologije, navodi kako je potrebno provoditi svakodnevno higijenu stopala sapunom koja se nakon pranja trebaju dobro posušiti. Kod pojačanog znojenja preporuča se pranje i više puta dnevno. Odabir čarapa od prirodnih materijala, koji se brzo suše. Izbjegavati dijeliti ručnike ili obuću s drugim osobama.U slučaju da promjene traju duže vremena i ne prolaze, svakako konzultirati se dermatologom

U nastavku otkriva koji su to problemi koji najčešće zahvaćaju stopalo: 

1. Gljivične i virusne infekcije

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala. Najčešće zahvaća područje između prstiju te ispod na tabanu. Može se dogoditi svakome te se manifestira s ljuskavom i ispucalom kožom, gotovo uvijek praćeno svrbežom. Infekcija najčešće nastaje u kolektivima (bazen, sauna, fitnes centar).

Gljivična infekcija nerijetko može zahvatiti i nokte. Nokti potom mogu promijeniti boju i strukturu, mogu se zadebljati, ispucati ili odvojiti od kože.

Najčešće nastaje kod starijih osoba, osoba koji imaju slabiji imunitet, dijabetičara, pušača. Osobe koje provode puno vremena u vodi također imaju veću mogućnost od nastanka infekcije. Važno je na vrijeme postaviti dijagnozu te odgovarajuće liječiti s preparatima protiv gljivica. Kožne infekcije se mogu uspješno liječiti lokalnom terapijom (kremama, mastima, otopinama), dok se infekcije noktiju liječe sa sistemskom terapijom, kroz nekoliko mjeseci.

Ovo je 9 najčešćih razloga zašto odlazimo dermatologu, a među njima i – bolesti spolovila

2. Kurje oči, bradavice

Kurje oko je zadebljanje kože u području stalnog pritiska, koje često može biti bolno. Na tako oštećenoj koži može se nadovezati infekcija HPV-om te nastane bradavica. Bradavice su zarazne i šire se kontaktom. Mogu biti boje okolne kože, na razini kože, ispupčene te se više bradavica mogu i spojiti u jednu strukturu. Najčešće rastu na tabanima te ako su na mjestu pritiska, mogu rasti u obratnom smjeru. Ne rijetko su bolne, mogu imati i crvene i crne točkice na površini.

U ambulantnim uvjetima mogu se zaleđivati tekućim dušikom, dok u domaćim uvjetima tretiraju se s raznim pripravcima koje najčešće sadrže kiseline.

3. Nateknuta stopala

Nateknuta stopala uobičajeno nastaju zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Češće se dogodi u trudnoći. Ne rijetko može biti znak za poremećenu cirkulaciju, zbog proširenih vena ili zbog šećerne bolesti. Problem s bubrezima ili sa štitnjačom također mogu uzrokovati ovo stanje.

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože? I kako nepogrešivo odabrati kozmetiku?

4. Perutane i pucanje kože (dishidroza, kontaktni dermatitis)

Perutanje i pucanje kože najčešće je znak gljivične infekcije (atletsko stopalo), međutim može nastati i kod alergijskih reakcija. Od kontaktnih alergena česte su alergije na metale (nikal, krom), na bojila i konzervanse.

Slično mogu izgledati i promjene kod psorijaze stopala.

5. Madeži

Rak kože i melanom uobičajeno se povezuje sa suncu izloženim dijelovima tijela, međutim melanom može nastati i na stopalu, prstiju stopala te noktiju. Najčešće su to smećkaste ili crne točkaste promjene. Zbog različite strukture kože u području tabana, madeži mogu izgledati drugačije od ostalih madeža. Na noktima su najčešće u obliku linije te nastaju uzdužno.

Više o ovoj temi pročitatajte sutra u magazinu Ordinacija.hr u prodaji samo uz Večernji list!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo