Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože? I kako nepogrešivo odabrati kozmetiku? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože? I kako nepogrešivo odabrati kozmetiku?

Shutterstock 309232775 (1)

Pogrešno odabrana krema izaziva kožne probleme.

Ako znate koji je vaš tip kože, možete odabrati proizvode za njegu lica i dekorativnu kozmetiku bez straha da će vam oni štetiti.

Koji je vaš tip kože?

Najvažniji je korak u njezi lica znati koji tip kože imamo i kako on reagira na preparate koje nanosimo. Koža je naš najveći organ, kompleksan i „pametan“ baš kao i srce ili pluća… Ako koristite kozmetiku koja vam ne odgovara, koža će vam to dati do znanja, pa je najpametnije odvojiti vrijeme i naučiti koje su potrebe vaše kože.

Laserskim zahvatima možete pomladiti cijelo tijelo, pa čak i – vaginu!

Možda niste toga svjesni, ali pogrešni proizvodi mogu uzrokovati ne samo zatezanje, crvenilo ili suhoću već i promjene zbog kojih je potreban i pregled dermatologa. Koji tipovi kože postoje, koliko je važno odabrati odgovarajuću kremu ili puder, u razgovoru otkriva dr. med. Jane Basarovski, specijalist dermatovenerologije i voditelj Aritherinog centra za dermatologiju.

Zašto je toliko važno znati koji tip kože imamo?

Znati tip kože vrlo je važno pri nanošenju bilo kakvog proizvoda na nju, bilo medicinskog bilo kozmetičkog. Ako postoji neka kožna bolest ili se neka nepravilnost treba korigirati, neodgovarajući proizvod ne samo što može pogoršati trenutačno stanje nego i uzrokovati nastanak novih promjena na koži. Ako netko ima masnu ili kožu sklonu aknama, trebao bi se koristiti proizvodima koji nisu masni i ne začepljuju pore. Ako te proizvode pak rabi osoba sa suhom kožom, nikakvog poboljšanja neće biti.

Koji sve tipovi kože postoje i koja su njihova obilježja?

Nekoliko je tipova kože: normalna, suha, masna, mješovita i osjetljiva. Kod normalne kože postoji normalna koncentracija sebuma (masnoće) i lipida te balans između sebuma i vode. Suha koža ima nedostatak sebuma i lipida, dok masna ima višak. Kod nekih osoba neka su područja suha, a druga masna, što je karakteristika mješovite kože. Osjetljiva koža intenzivnije reagira na proizvode, pojačanim crvenilom te osjećajem peckanja, zatezanja.

Koja je razlika između suhe i dehidrirane kože?

Suha koža je tip kože, a dehidrirana je koža stanje. Suha koža ima manju koncentraciju sebuma (masnoće) i lipida, a dehidrirana nedostatak vode u površinskom sloju. I suha i masna koža mogu biti dehidrirane.

Vode li žene brigu o tome koji je njihov tip kože ili kozmetiku kupuju „naslijepo“?

Danas se žene sve više informiraju o tipovima kože, rade razna testiranja te koriste odgovarajuću kozmetiku. Ipak, nije mali broj žena koji dolaze na pregled upravo zbog promjena na koži koje su nastale zbog korištenja pogrešnog proizvoda.

Koje su negativne posljedice učestalog nanošenja kreme na lice koja nam ne odgovara?

Iznimno je važno rabiti kreme koje odgovaraju tipu kože. Pogrešna krema može pogoršati stanje kože i potencirati nepravilnosti. Ako na masnu kožu aplicirate hidratantnu kremu bogatu lipidima, za kratko će vrijeme biti potrebno javiti se dermatologu. Kod neadekvatnih krema rijetko kada izostane reakcija pa i nestručna osoba prije ili poslije primijeti posljedice.                                                      

Odnosi li se to i na odabir dekorativne kozmetike?

Jako je važno koristiti make up proizvode koji odgovaraju tipu kože. Adekvatan make up ne samo što pokriva nepravilnosti nego i odgovara potrebama koži. Ispravna i primjerena šminka, nakon duga kontakta s kožom, tijekom dana, neće začepiti pore, uzrokovati akne ili isušiti kožu. Svjesnost o tipu kože, pravilna boja te optimalna formula dobitna su kombinacija. Usne također imaju svoj ton i prema njima se odabire boja ruža.

Veliki problem nakon mršavljenja: višak kože!

Kako znati koji ton kože imamo i kako u skladu s tim birati puder?

U dermatologiji ton kože definiramo prema Fitzpatrickovoj podjeli na šest tipova, ovisno o tome kako koža izložena suncu reagira. Tip I. (ili keltski fototip) uvijek izgori na suncu, nikad ne tamni, a u pravilu su to osobe iznimno svijetle puti, sa svijetlim očima i crvenom ili plavom kosom. Tip VI. osobe su s tamnom kožom, tamnim očima i kosom, koje ne izgore i uvijek potamne. Kod izbora odgovarajućeg pudera pazi se na osnovnu boju kože (ton), detalje (boja krvnih žila, sjaj – podton) te boju kose i očiju. Kad osoba postane svjesna obilježja svoje kože, izbor pudera postaje jednostavan. Na primjer, mat-puder odgovara masnoj koži, a hidratantni suhoj.

Kako puder djeluje na zdravlje kože? Kako znati ima li štetnih posljedica i kada one nastaju?

Neodgovarajući puder može uzrokovati nastanak crvenila, osipa, svrbeža te promjena boje kože. Miris, konzervansi i aditivi mogu izazvati alergijsku reakciju. Začepljenje pora također je često stanje. Mineralni puderi imaju manje konzervansa te su u tom smislu i bolji. Svakako uvijek moramo misliti i na tip kože te uklanjanje pudera odgovarajućim preparatima.

Koji ton odabiremo za prikrivanje podočnjaka i sličnih nepravilnosti?

Kao dermatolog, izražene podočnjake korigiram hijaluronskim filerom, a blaže promjene mezoterapijom. Za prekrivanje plavih i tamnih podočnjaka korektorom u obzir dolaze narančaste nijanse.

Za koji je tip kože dovoljna i BB krema?

BB krema sadrži više sastojaka te nudi odgovarajuću zaštitu od sunca, hidrataciju, izbjeljivanje hiperpigmentacija i slično u samo jednom proizvodu. Osobe s normalnom kožom mogu se koristiti takvim formulama. Za osobe s promijenjenom kožom bolja je ciljana njega.

Na koje sastojke moramo pripaziti kad kupujemo dekorativnu kozmetiku?

Najveći dio medicinske kozmetike siguran je za upotrebu. Ponovio bih kako je uvijek važno uzeti u obzir i tip kože, trenutačno stanje te vanjske utjecaje. Vrlo pažljive moraju biti osobe s osjetljivom i kožom sklonom alergijama. Najčešće su alergijske reakcije na PPD (parafenilendiamin), kemikaliju prisutnu u bojama za kosu i kanu koja služi za tetoviranje, koje znaju biti doista snažne.

  • Neki ruževi za usne mogu sadržati olovo i živu. Štetnost je tih elemenata nedvojbena.
  • Nerijetke su i reakcije na parfem u preparatima.
  • Alergijske reakcije mogu nastati i zbog nekih konzervansa i aditiva (BHA, BHT).

Kreme za izbjeljivanje s hidrokinonom moraju se koristiti pod nadzor dermatologa zato što dugotrajna, nekontrolirana upotreba tih proizvoda može uzrokovati ireverzibilne posljedice ili promjene koje se teško liječe i korigiraju.

Sulfati, tj. natrij lauril sulfat (SLS ili SLES), glavni su sastojak proizvoda za održavanje higijene (šampon, pasta za zube), a oni su poznati iritansi, koji mogu uzrokovati svrbež, crvenilo te alergijske reakcije. SLS ili SLES također iritira vlasište i nadražuje oči.

Na kraju svakako treba spomenuti parabene, sveprisutne konzervanse u kozmetičkim proizvodima. Izazivaju iritacije, crvenilo, alergijske reakcije te su povezani s razvojem raka dojke.

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo