Blistavo čisti prozori uz ocat, sodu bikarbonu i limunov sok - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Blistavo čisti prozori uz ocat, sodu bikarbonu i limunov sok

Foto: Shutterstock

Svi znamo da je čišćenje prozora iznimno naporno zbog sredstava i krpa na koje se ne možemo uvijek osloniti, a izgleda kao da su prozori svaki tjedan sve prljaviji i prljaviji.

Pogotovo u ovo jesensko i zimsko doba, prozori se dodatno prljaju od kiše i vjetra koji na njima više ostavljaju svaki svoj trag.

Spas možete pronaći u octu, sodi bikarboni i limunovom soku, koji su i glavni sastojci za pripremu kućnih sredstava za čišćenje, pa čak i za one namijenjene za čišćenje prozora. Uz njih, za miris sredstava za čišćenje možete koristiti i eterično ulje, kako bi vaši prozori i dom mirišali baš po vašoj mjeri. Naravno, bilo bi odlično kada biste uz ove sastojke, imali i bočicu s raspršivačem koja vam je ostala od nekog kemijskog sredstva za čišćenje kako biste lakše nanosili tekućinu na prozore.

Ocat, voda i deset kapi eteričnog ulja po izboru

U bočicu s raspršivačem ulijte četiri decilitra alkoholnog octa (izbjegavajte bijeli ili vinski ocat), te dodajte decilitar i pol vode i deset kapi eteričnog ulja po izboru. Protresite te ostavite nekoliko sekundi da odstoji prije upotrebe.

Kako koristiti jabučni ocat u njezi kože?

Umjesto krpa, novine

Zaista postoji veliki broj različitih krpa i krpica za koje se govori da su odlični za čišćenje prozora. Ipak, najbolje je ono što sigurno imate u svom domu – stare novine! Jedne su od najučinkovitijih jer ostavljaju mali broj mrlja na staklima.

Zaboravite na “znojenje” stakla

“Znojenje” stakla poseban je problem u kuhinjama i kupaonama. Sredstvo za čišćenje napravljeno od pola litre vode i tri pune žlice sode bikarbone, osim što će očistiti prozore, također će i spriječiti nakupljanje kondenziranih kapljica na staklima.  

Upoznajte dragoljub – ukrasnu biljku koja čuva zdravlje, a pogledajte i kojih 5 biljaka će poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo