Psiha

Psiha

Gimnazijalci snimaju prvi hrvatski glazbeni film!

Nakon pet vrlo uspješnih humanitarnih koncerata učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog za Kuću svetog Josipa iz Hrvatskog Leskovca, učenici i djelatnici Gimnazije Tituša Brezovačkog započinju snimanje prvog hrvatskog glazbenog filma!

U pomoć su pozvali bivše kolege, njihove roditelje, nekadašnje profesore i okupili ekipu glazbenika i filmaša koja želi i može ostvariti ovaj zahtjevni projekt.

Tako se rodila ideja o snimanju prvog domaćeg glazbenog filma radnog naziva “Kiša“, namijenjenog širokoj publici koja voli glazbu, ples i mjuzikle, a dodatna namjena filma je promicanje ideje pomaganja potrebitima, siromašnima i ljudima u nevolji te promicanje ideje volontiranja među mladima.

Marijeta Gregov – u glavnoj ženskoj ulozi

“Nakon pet uspješnih humanitarnih koncerata naših učenika i stvaranja nekoliko mjuzikala razvila se ideja o snimanju glazbenog filma. Gimnaziju Tituša Brezovačkog pohađalo je puno darovitih učenika koji danas žive od glazbe, glume ili režije pa smo ih skupili i u dužem razgovoru o mogućnostima i željama složili sadašnju ekipu koja može snimiti prvi hrvatski glazbeni film”, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski objasnio je okupljenima u atriju gimnazije, tradicionalnom mjestu izvođenja komedija pisca po kome je škola i dobila ime.

Redateljsku palicu Kiše preuzeo je Miroslav Mirković, a producent je Damir Kovačić. Scenarist filma je bivši učenik Gimnazije Tituša Brezovačkog Borna Vujčić koji je već pokazao izvrsnost pisanjem dramskog predloška za mjuzikl “Pobuna osjećaja” (izveden 19. ožujka 2012. godine u zagrebačkom kinu Studentski centar).

“Imamo jako dobru ideju snimiti prvi glazbeni film, mjuzikl, u kojem će sudjelovati mladi glumci i poznati hrvatski pjevači. To je mjuzikl koji će na inovativan način s puno komike prikazati jednu socijalnu problematiku, a to je jaz između bogatih i siromašnih“, redatelj Miroslav Mirković, također bivši učenik Gimnazije Tituša Brezovačkog, otkrio je radnju Kiše, koja će biti kombinacija popularnih hitova Footloose i Briljantin. Ukratko, kombinacija plesa, humora, ali i aktualne socijalne problematike.

“Kao svoj zadatak u projektu prihvatio sam od jednostavne fabule učiniti posebno i umjetnički vrijedno djelo, pretežito se oslanjajući na humor i promišljeno osmišljanje dijaloga. Vjerujem u uspješnost tog pristupa jer se pokazao kao dobitna kombinacija u prijašnjoj suradnji s Gimnazijom, u realizaciji Pobude osjećaja”, svoj je doprinos filmu opisao scenarist Borna Vujčić, prošlogodišnji maturant GTB-a.

Dino Jelusić – u glavnoj muškoj ulozi

“Odlučio sam se, kao scenarist, prihvatiti ove obične, svakodnevne priče i prikazati ju na poseban način s promišljenim doziranjem humora. Zašto baš ime ‘Kiša’? Naziv je potekao iz ideje da je kiša kao pojam nešto što može bilo što ili jako pokvariti ili poboljšati, tj. začiniti. Osim toga, ona je na dodir i na pogled nešto jako zanimljivo, nešto što uz pažljivu režiju na filmu može jako lijepo izgledati”, dodao je Vujčić.

Za potrebe filma Ante Grossi, Dino Jelusić i Stribor Jurčić stvaraju autorsku glazbu prilagođenu scenariju, dok su za koreografiju zaduženi proslavljeni koreograf i plesač Dinko Bogdanić te Tomislav Habulin.

Osim što u prvi plan “Kiša” stavlja mlada glumačka i glazbena imena, koja će nositi okosnicu priče, ovaj je film obogaćen i iskusnim glazbenicima, a to su: Massimo Savić, Dino Jelusić, Renata Sabljak, Saša Lozar, Ante Grossi, Stribor Jurčić, Lorena Jelusić, Helena Hunčaga, Marijeta Gregov i Valdemar Kušan.

Uskoro ćete imati priliku i sami se uvjeriti kako teče snimanje, jer će produkcijski tim kroz mjesec dana objaviti teasere koji će odati taman toliko radnje da se gledatelji zainteresiraju, ali ne i da se otkrije previše o samoj radnji.

Okosnicu Kiše čine dva društva iz zagrebačkog kvarta u Novom Zagrebu,
jedno siromašnih klinaca, a drugo onih bogatih, koja organiziraju
humanitarni koncert. Naravno, između njih se stvori rivalstvo, a sve je
otežano ljubavnim trokutom u koji su upleteni glavi akteri: Helena
Hunčaga, Marijeta Gregov i Dino Jelusić.

Dino Jelusić

“Film će biti snimljen u 4K produkciji, znači četverostrukom HD-u, što je standard holivudskih blockbustera, tako da na setu očekujemo sam vrh opreme koja se u ovom trenutno može naći na setovima i u Hollywoodu i na BBC-ju. To će, nadam se, utjecati i na samu kvalitetu završnog proizvoda kada izađe u kino produkciju”, izjavio je producent Damir Kovačić.

Scenaristički tim dotjeruje scenarij, većina songova je gotova, a prva klapa se očekuje početkom travnja. Prema rasporedu, premijera Kiše je zakazana za 19. ožujka 2014. godine, na sam dan Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Karmen Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo