Psiha

Psiha

HNK predstavlja operu “Norma”

Premda je Norma izrazito belkantistička opera u kojoj je ljepota pjevačke linije daleko važnija od logike scenske radnje, redatelj Himmelmann svojim je uprizorenjem stavio naglasak na univerzalnost i suvremenost teme o sukobu oprečnih odgovornosti.

Obnova opere “Norma Vincenza Bellinija održat će se u srijedu, 9. travnja u 19,30 sati pod ravnanjem Antonella Allemandija i u režiji Philippa Himmelmanna. Naslovnu ulogu interpretitrat će gošća iz Italije Silvia Dalla Benetta, a u ostalim ulogama nastupit će Branko Robinšak (Polion), Ivica Čikeš (Orovist), Jelena Kordić (Adalgisa), Branka Sekulić Ćopo (Klotilda) i Damir Klačar (Flavije).

Reprizne predstave opere Norma V. Bellinija održat će se 10., 14., 16. i 18. travnja.

Norma

Unutarnji sukob između ljubavi i dužnosti čest je pokretač radnje brojnih opera. Bellinijeva heroina razapeta je između svete obaveze služenja vlastitom narodu i ljubavi prema neprijateljskom osvajaču. Druidska proročica Norma istaknuta je javna osoba s neprijepornim svećeničkim autoritetom čiji život se temelji na laži. Rivalstvo, sukobi, lažni obredi i obećanja samo potenciraju neizdrživost očuvanja integriteta naslovne junakinje. Scenski prostor u obliku stubišta ispod kojeg je smješten dubok ponor s tajnim skrovištem podcrtava Normin unutrašnji razdor. Život u laži postupno uništava njezin identitet i ona jedini izlaz vidi u smrti, odnosno pročišćenju u vatri kao svojevrsnoj rehabilitaciji svećeničkog poziva.

Neumitnu Norminu sudbinu redatelj Himmelmann stavlja u ruke suparnice i nasljednice Adalgise čime krug krvoprolića i osvete, po uzoru na antičku tragediju, ostaje zatvoren. Premda je Norma izrazito belkantistička opera u kojoj je ljepota pjevačke linije daleko važnija od logike scenske radnje, redatelj Himmelmann svojim je uprizorenjem stavio naglasak na univerzalnost i suvremenost teme o sukobu oprečnih odgovornosti.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo