Psiha

Psiha

Jabučni ocat – prirodno sredstvo za njegu ljubimaca

Foto: Shutterstock

Jabučni ocat ne služi samo kao dodatak salatama, on se od davnina smatra odličnim pripravkom za razna oboljenja.

Često se koristi za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u tijelu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.

Ako imate kućnog ljubimca, saznajte na koje se načine i u koje svrhe može koristiti jabučni ocat za njegu životinja.

5 dobrobiti jabučnog octa za kućne ljubimce

1. Za bolju probavu: Kada je probava u pitanju, mnoge životinje ponekad imaju probleme, posebno ako jedu stalno krutu hranu. Dovoljno je ponekad posipati malo jabučnog octa po hrani kako bi u se u želucu životinje izbalansirala pH vrijednosti te potaknulo dobre bakterije da pomognu probavi.

2. Za tretiranje infekcija uha: Ljubimcima se često u ušima zadržava vlaga koja je plodno tlo za razvoj bakterija i i gljivica. Stavite malo octa u vodu te na vaticu u obrišite ušnu šupljinu vašeg ljubimca.

3. Za brisanje prljavštine: Kako se jabučni ocat koristi kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvima, tako ga možete koristiti za lako i brzo uklanjanje svih vrsti nečistoća koje životinje mogu ostaviti po stanu.

4. Neutralizacija mirisa: Iako svatko obožava svog kućnog ljubimca, rijetkima je miris “mokrog psa” privlačan. Malo razrjeđenog jabučnog octa s vodom pošpricajte po namještaju, tepihu ili krznu životinje i miris će nestati.

5. Odbija insekte: Zvuči prejednostavno da bi bilo istinito ali jabučni ocat odbija insekte pa možete male količine pošpricati po krevetiću psa ili njegovoj dlaci. Ovo ipak nije rješenje za krpelje i buhe.

 

Foto: Shutterstock

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo