Je li vas ikada boljela kosa? Postoji razlog za to! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Je li vas ikada boljela kosa? Postoji razlog za to!

Znate ono kad danima niste oprali kosu pa je nosite u visokoj punđi da biste si kupili još jedan dan bez pranja

I onda nakon pola radnog dana – kosa počne boljeti! Da, kosa boli. Tko nikada nije osjetio, vjerojatno ne zna o čemu pričamo. Iako nam logika nalaže da je apsolutno nemoguće da kosa boli, to se dogodi! Sve počinje od tjemena i “udara” prema kosi. Kako stvari stoje – pola krivice preuzimate sami, a pola krivice vaše tijelo. 

Ne pranje kose ili prirodno masno tjeme može rezultirati nakupljanjem sebuma pri korijenu tjemena. To uzrokuje upale i svrab, pa i bol. Još ako se počešete, potaknut ćete ispuštanje kemikalije zbog koje će se upaliti cijelo tjeme. Dakle, više krvi naći će se u tom dijelu glave pa dolazi do pulsirajuće boli. 

Dobro, a zašto onda kosa boli i dan nakon pranja?

Čini se da treba okriviti proizvode za kosu poput kremica, suhih šampona, laka za kosu… Ulje i prljavština se skuplja u tim kemikalijama iz proizvoda. 
Sva sreća bolno tjeme ili kosa mogu se lako riješiti. Perite kosu dovoljno puta tjedno, odnosno ne čekajte tjedan dana da biste isprali sve proizvode. Koristite što manje teških proizvoda za kosu koji će je “ugušiti”, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo