Psiha

Psiha

Knjige koje ćete ovih blagdana najradije darovati – sami sebi

Shutterstock

Kada ne znate što darovati drugima (ili sebi), knjiga je možda najbolje rješenje. Donosimo vam zato izbor od šest novih knjiga koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Superhrana za svaki dan, Jamie Oliver

Knjiga pruža najmanje 30 mogućnosti za doručak, 30 za ručak i 30 za večeru ili međuobroke i pića – ta će jela ponajprije pobuditi okusne pupoljke i zasititi. Osim toga, uklopit će se u dnevni raspored kalorija koje će svakoga uistinu držati na pravome putu (manje od 400 kalorija za doručak i manje od 600 za ručak ili večeru), tako da će ostati više nego dovoljno slobodnog prostora za grickalice i piće.

Odaberete li samo poneku ideju iz ove knjige, počet ćete drukčije razmišljati o hrani i njezinoj moći da izravno utječe na vas, i tjelesno i mentalno, što će vas nadahnuti da pozitivno promijenite ne samo način na koji jedete, nego i, nadam se, prehrambene navike osoba koje vas okružuju, izjavio je Jamie Oliver.

Jamie garantira: uskoro ćete početi ćete drukčije razmišljati o hrani i njezinoj moći da izravno utječe na vas, i tjelesno i mentalno, što će vas nadahnuti da pozitivno promijenite ne samo način na koji jedete, nego i prehrambene navike osoba koje vas okružuju. Hranu treba cijeniti, dijeliti je i u njoj uživati, a zdrava i hranjiva jela trebaju biti šarolika, ukusna i, što je najvažnije, zabavna. 

Nevjerojatnost ljubavi, Hannah Rothschild 

Nevjerojatnost ljubavi je roman koji otvara gotovo sve vječne i uvijek goruće teme i preokupacije u književnosti. Od definiranja umjetnosti i njezine vrijednosti, životne boli i ljudske taštine, pa do značenja ljubavi, ovaj roman se zasluženo nalazi na Guardianovu popisu najboljih knjiga

Kako zdravlje psihe čuva psihologinja Kristina Bačkonja

Tridesetjednogodišnja Annie McDee živi u otrcanom londonskom stanu, radi kao kuharica i s mukom sastavlja kraj s krajem. Oporavljavajući se od naglog prekida veze, upoznaje novog ljubavnika koji joj po mnogočemu ne odgovara. Jednoga dana, tražeći u staretinarnici rođendanski dar za njega, slučajno naleti na neku prljavu sliku, ni ne sluteći što je zapravo otkrila.

Slika postaje njena i Annie će se uskoro, i protiv svoje volje, naći uvučena u buran londonski umjetnički svijet. Za sliku će se odjednom zainteresirati jedan izgnani ruski oligarh, pohlepna šeika te beskrupulozni trgovac umjetninama. Svi smišljaju kako se dočepati njezine slike, za koju se ispostavilo da je izgubljeno remek-djelo čuvenog francuskog slikara Antoinea Watteau iz osamnaestog stoljeća nazvano Nevjerojatnost ljubavi. Istražujući povijest te slike, Annie će otkriti ne samo popis slavnih bivših vlasnika, među kojima su bili Katarina Velika i Voltaire, nego i neke od najmračnijih tajni europske povijesti. Annie će se pritom možda naučiti otvoriti mogućnosti da se ponovno zaljubi.

Zdravstvene dobrobiti čitanja knjige i samo nekoliko minuta na dan

Vidim te, Clare Mackintosh

U pitanju je novi psihološki triler proslavljene autorice knjige Pustila sam te, Clare Mackintosh. Novi psihološki triler kojem mnogi obećavaju svijetlu budućnost, kao što je bilo i s prethodnim romanom iste autorice, svoju napetost gradi na činjenici da smo u današnjem svijetu izloženi javnosti više no ikada. Tako je moguće da vaše svakodnevno putovanje na posao pomno prati više očiju, da se vrijedno bilježi svaki vaš korak, te da potom sve informacije osvanu na stranicama novina u rubrici Oglasi. Zastrašujuću ideju autorica je razvila do detalja u svom novom romanu koji se, zanimljivo, kao i prošli, jezivo obraća i samom čitatelju u 2. licu jednine: Vidim te. 

Kad Zoe Walker vidi svoju fotografiju na stranici s oglasima jednih londonskih novina, odluči saznati zašto se ona tamo našla. Nema pojašnjenja: samo zrnata slika, internetska adresa Findtheone.com i telefonski broj. Pokazuje ju članovima svoje obitelji, koji su uvjereni da je to tek netko tko nalikuje na Zoe. Ali sutradan se u oglasu pojavljuje fotografija druge žene, a dan poslije opet neke druge. 

Zoe će, nakon smrti jedne žene, čija je fotografija na isti način završila u novinama, svoju istragu nastaviti s Kelly Swift, detektivkom suspendiranom zbog javnog fizičkog napada na zlostavljača djece. Pokazuje se da je web stranica findtheone.com ažurirana svakog tjedna s novim podacima o novoj ženi i  detaljima o odjeći koju nosi, točnom vremenu njezinog kretanja, mjestu gdje sjedi u javnom prijevozu i slično. Je li riječ o web stranici koja pomaže da se ljudi bolje upoznaju, ljubavolovcu ili igri bolesnog uma?

Priče za laku noć za mlade buntovnice, Elena Favilli i Francesca Cavallo

Namjera ove posve originalne zbirke priča za laku noć je da nadahne djevojčice (kao i njihove majke, tete, rođakinje) da sanjaju velike snove, potakne im samopouzdanje te im ulije snagu da razviju svoje osobne talente i tako oblikuju svijet u kojem žive. Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet.

One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Ovu raskošnu knjigu ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta, što je čini potpuno jedinstvenim projektom za djecu i mlade.

Vodič za kupnju igračaka prema djetetovoj dobi

Sve je u glavi, dr. Suzanne O’Sullivan

Sve je u glavi knjiga je koja otvoreno govori o psihosomatskim poremećajima. Na svakom je koraku moguće pronaći primjere koji pokazuju koliki utjecaj naš um ima na tijelo, a najčešći među njima ne smatraju se ni po čemu neobičnim. Svi prihvaćamo da naše srce treperi od uzbuđenja ili da se naše čelo znoji od nervoze. No, tjelesne reakcije na emocije ponekad znaju biti daleko ozbiljnije od prolaznog rumenila ili pokoje suze. Na ovom putovanju u vrlo stvaran svijet psihosomatskih bolesti, neurologinja Suzanne O’Sullivan otkriva nam tajne koje smo svi u stanju skrivati pred sobom.

Psihosomatski poremećaji su stanja u kojima osoba pati od očitih tjelesnih simptoma koji uzrokuju stvarnu patnju i nemoć, a koje je nemoguće objasniti bilo kakvim pretragama ili tjelesnim pregledom. Mnogi pacijenti imaju simptome koji se smatraju medicinski neobjašnjivima. Pacijent se godinama neuspješno bori sa svojim simptomima pokušavajući naći rješenje svojih problema.

U većini slučajeva nagađa se da je u pitanju emocionalni uzrok, što je često posljednje što pacijent želi čuti, a liječnik reći.

Doktorica O’Sullivan opisuje nam najteže slučajeve s kojima se susretala u svojoj praksi – paralizu, razne napade ili sljepoću – ali i one svakodnevne kao što su stalni umor ili kronični bolovi. Upoznajući nas sa svojim pacijentima, potiče nas da se dublje zagledamo u sebe i postanemo svjesni duboke povezanosti uma i tijela te načina na koji to može utjecati na naš život.

Neprijatelj mog prijatelja, Roslund & Thurnberg

Nakladnička kuća Znanje predstavlja nastavak romana Medvjeđi ples, švedskog dvojca Roslunda i Thurnberga, o trojici braće Duvnjak, koji se nakon odrastanja uz nasilnog oca hrvatsko-srpskog podrijetla i majku Šveđanku pokušavaju oduprijeti kriminalu koji ih okružuje, međutim shvaćaju da je obitelj najvažnija, a bratska veza neraskidiva…

Ovu istinitu priču počeli smo otkrivati u romanu Medvjeđi ples (Znanje, 2015.) u kojem braća Leo, Felix i Vincent nizom brutalnih pljački šokiraju švedsku javnost. Korištenje automatskog oružja, vrhunsko planiranje i vojna oprema u medijima im priskrbljuje naziv Militaristi. Pod tim su imenom i danas poznati u kolektivnoj švedskoj svijesti. Uvježbani su, vojnički precizni i ne rade greške, zbog čega im policija nikako ne uspijeva ući u trag…

U romanu Neprijatelj mog prijatelja priča se i dalje vrti oko trojice braće, kao i policajca Johna Broncksa, doduše pojačanog mladom kolegicom Elisom Cuesta. No, ovoga puta važnu ulogu igra i Broncksov brat, što Johna stavlja u nezgodan položaj između posla i privatnog života. On se nađe kao igrač s obje strane zakona, što je posljednjih godina postao trend u švedskim policijskim trilerima. 

Zašto je važno podržavati interese djece, pa čak i ako se vama ne sviđaju?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo