Koliko često i koliko dugo se zapravo treba tuširati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Koliko često i koliko dugo se zapravo treba tuširati

Shutterstock

Dermatolozi kažu da ono dugo tuširanje toplom vodom koje svi toliko volimo – ne radi ništa dobro za kožu

Svakodnevno tuširanje odstranjuje vanjske hidratantne slojeve kože. Stručnjaci kažu da je samo tri minute dovoljno da se očistite, a sapun se koristi samo na nekim djelovima kože
Kad ste se zadnji put otuširali? Većina će odgovoriti, nekada u posljednjih 24 sata. Ne postoji neko pravilo kad je tuširanje u pitanju, ali recimo neki podaci pokazuju da se u Brazilu ljudi u tjedan dana prosječno tuširanju 11 puta, što je stvarno previše, kažu znanstvenici. 

Šest razloga zašto biste se trebali tuširati navečer, a nikada ujutro

Dermatolozi savjetuju da se djeca od šest do 11 godina trebaju kupati dva puta tjedno, a češće samo ako se nečime zaprljaju. Njihov imunitet zapravo treba prljavštinu i bakterije kako bi postao otporan na njih. 

No već kad djeca napune 12, trebali bi se tuširati svaki dan. Tad počinje pubertet i neugodni mirisi tijela nešto su češći. 

Ali istina je takva da se ipak možda previše tuširamo. Sapun je napravljen tako da odstranjuje ulje i prljavštinu s površine kože. Isto čini i šampon za kosu. Pa kako ne biste odstranili i one masti i ulja koji vam trebaju, stručnjaci savjetuju da kosu treba pravi jednom u dva do tri dana. Tako ćete izbjeći perutanje, crvenilo  i svrbež. Ali uništavanje kože ne prestaje kad ugasite vodu u kadi. Kad izađete iz kade i obrišete se ručnikom, čak i ona vlažnost koja je ostala na koži – odlazi u nepovrat. Loša vijest za one koji vole tople kupke i vruću vodu, što je ona toplija to više vlažnosti iz tijela izvlači. 

Pa kako onda održati kožu zdravom: 

  • Ne tuširajte se vrućom vodom
  • Ne tuširajte se po pola sata!
  • Obavezno se namažite hidratantnom kremom nakon tuširanja. 
  • Dovoljno je tri minute, a fokusirajte se na pazuhe i prepone
  • I tuširati se dovoljno svaki drugi dan!

​Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo