Psiha

Psiha

Ljudi bi se radije družili s psima nego s prijateljima!

Istraživanje provedeno na 2000 vlasnika pasa pokazalo je da bi čak polovica njih otkazala planove s prijateljima kako bi se družili sa svojim psom

Ako ovo nije dokaz da je pas čovjekov najbolji prijatelj, onda ne znamo što jest. 80 posto ispitanika reklo je da bi prekinulo ljubavnu vezu da njihov partner ne voli njihovog ljubimca. 

Znanstvenike je zanimalo zašto je tome tako. Prema rezultatima 60 posto vlasnika pasa kažu da imaju osjećaj da se psi za njih brinu. Ono što ih je najviše istaknulo jest da se uz njihovu pomoć lakše nose sa stresom. 

Psima su rekli tajne koje nitko ne zna

Čak 82 posto ispitanika kaže da su im psi način da se riješe mentalnih i emocionalnih problema, samo jer su u blizini. Oko 40 posto njih kažu da im psi služe kao svojevrsni terapeuti, a čak im pomažu da prebole gubitak voljene osobe. Psi su petini ispitanika pomogli da se lakše nose s prekidom, a 81 posto njih razgovara sa psom kao s najboljim prijateljem. 

Pas kao prijatelj i terapeut – evo kako vam može promijeniti život

Vlasnici pasa žive dulje

Čak 73 posto ispitanika kažu da su psima rekli tajne koje nikom drugom nisu. 
Preko polovice ispitanika rekli su da ih dolazak kući svojim ljubimcima čini jako sretnim, a 88 posto njih misli da ih baš njihovi ljubimici čine sretnim ljudima. Još jedna dobra strana prijateljstva s psom je činjenica da je 62 posto ispitanika zbog njih fizički aktivna, a znanstveno je dokazano da vlasnici pasa žive dulje.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo