Psiha

Psiha

Ljuti ste kad ste gladni? Znanost ima objašnjenje!

U engleskom jeziku čak postoji riječ za to, a stvorena je od “hungry” i “angry”, odnosno gladan i ljut, pa tvori “hangry”

U mozgu postoje neuroni koji vam govore kada treba jesti i kad pojedemo nešto, pojavljuje se osjećaj sreće i zadovoljstva, a tada se ti isti neuroni “isključe”. Zane Andrews sa Sveučilišta Monash dodaje da ako ne pojedemo nešto u kratkom vremenu, neuroni punom snagom mozgu i dalje šalju impulse gladi, pa često pokrenu i dio mozga koji je zaslužan za tjeskobu i raspoloženje općenito. 

Od ‘junk food-a’ osjećat ćete se još gore

Taj ljutiti osjećaj popraćen glađu znanstvenici objašnjavaju kao kombinaciju tjeskobe, frustracije i mrzovoljnosti, a ne baš agresivnog osjećaja ljutnje. No kad se to dogodi, stručnjaci upozoravaju da jedete pažljivo, jer vjerojatno ćete halapljivo krenuti za “junk foodom”, šećerom ili nečim trećim, a nakon toga ćete se samo osjećati još gore… Stvarno!

I na miris vagine utječu namirnice koje jedete!

Umjesto toga, pojedite nešto nutritivno bogato, primjerice žitarice koje će zadovoljiti i mozak, ali i trbuh. Osim toga, dobar odabir je i namaz od kikirikija, nemasni proteini, zeleno lisnato povrće i voće. 

Volite kamenice? Onda morate isprobati ova dva jednostavna recepta

Foto: Shutterstock

N.C.

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo