Volite kamenice? Onda morate isprobati ova dva jednostavna recepta

Kamenice s limunom

Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja.

Meso kamenice iznimno je hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15 g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3 g limunovog soka. Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije. 

Danas za ručak poslužite popečke od oslića

Antonela i Zrinka Šare mjesec kamenica najavljuju uz tri načina pripreme, a koji godinama oduševljavaju generacije koje su posjećivale neki od obiteljskih restorana diljem Hrvatske. 

Kamenice žar

Sastojci: 

  • maslinovo ulje
  • peršin
  • papar
  • bijelo vino

Priprema: 

  • otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske,
  • napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina,
  • jušnom žlicom preliti školjku,
  • složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.

Kratki vodič kroz ribarnicu - kako odabrati najsvježiju ribu?

Kamenice u temu tempuri

Sastojci:

  • brašno glatko 100 g
  • prašak za pecivo 5 g
  • 1 bjelanjak
  • gazirana voda (hladna)
  • sol / prstohvat
  • ulje za prženje (suncokretovo)

Priprema: 

  • otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske,
  • zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru.
  • ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.

Od 12. ožujka do 1. travnja u svim restoranima Bota Šare kamenice će se nuditi po posebnim promotivnim cijenama, a to je idealna prilika za posebne gastro užitke.

Čaroban trik: u 4 koraka do savršeno pripremljene ribe

Foto: Martina Cvek

 Prati nas na Viber Public Chatu!