Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja.
Meso kamenice iznimno je hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15 g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3 g limunovog soka. Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije.
Danas za ručak poslužite popečke od oslića
Antonela i Zrinka Šare mjesec kamenica najavljuju uz tri načina pripreme, a koji godinama oduševljavaju generacije koje su posjećivale neki od obiteljskih restorana diljem Hrvatske.
Kamenice žar
Sastojci:
- maslinovo ulje
- peršin
- papar
- bijelo vino
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske,
- napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina,
- jušnom žlicom preliti školjku,
- složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.
Kratki vodič kroz ribarnicu – kako odabrati najsvježiju ribu?
Kamenice u temu tempuri
Sastojci:
- brašno glatko 100 g
- prašak za pecivo 5 g
- 1 bjelanjak
- gazirana voda (hladna)
- sol / prstohvat
- ulje za prženje (suncokretovo)
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske,
- zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru.
- ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.
Od 12. ožujka do 1. travnja u svim restoranima Bota Šare kamenice će se nuditi po posebnim promotivnim cijenama, a to je idealna prilika za posebne gastro užitke.
Čaroban trik: u 4 koraka do savršeno pripremljene ribe
Foto: Martina Cvek