Psiha

Psiha

Manjak sna uzrokuje raniju smrt: Spavate li dovoljno?

Shutterstock

Biste li išli na posao pijani? Vjerojatno ne. A doktori upozoravaju da ako nekoliko noći za redom spavate manje od šest sati, učinak na organizam je skoro isti kao i nakon nekoliko čašica previše.

San je potreban za mentalno i fizičko zdravlje, a previše nas živi u svijetu gdje je “Umoran sam” postao novi pozdrav. Znanstvena istraživanja pokazuju da postoje dokazi kako manjak sna skraćuje duljinu života, povećava rizik od raka i srčanih udara te Alzheimerove bolesti.

Zato je važno da ne uzimate san zdravo za gotovo i pridate mu pažnju koju zaslužuje. Većini ljudi treba sedam do devet sati sna, pa se držite tog intervala. Žene spavaju manje učinkovito od muškaraca pa im u prosjeku dnevno treba oko 20 minuta više. Kako starimo, tako nam je potrebno manje spavanja.  

Ne postoji definitivan test, ali ovih pet pitanja u nastavku dat će vam potrebne odgovore…

Zaspete li čim vam glava dotakne jastuk?

Trebalo bi vam oko 15 minuta da zaspete. Ako zaspete prije, znači da vam treba puno više spavanja. Treba li vam više od 30 minuta, spavate previše. 

Treba li vam budilica da se probudite?

Osim ako se ne trebate probuditi u “nedoba” kao recimo četiri ujutro, liječnici kažu da bi se prirodno trebali probuditi nešto prije alarma. 

Spavate li sat vremena dulje kad ne radite?

Ako je vaš odgovor “da” znači da skupljate nedostatak sna kroz tjedan i tijelo ga pokušava nadograditi tijekom vikenda ili dana kad ne radite. Kad spavate dovoljno, svaki dan biste trebali spavati gotovo jednak broj sati. 

Kako se osjećate u 11 sati?

Odgovor bi trebao biti puni energije jer to je trenutak u danu kad bi po ritmu tijela trebali biti najbudniji. Ako ste već tada umorni, ne spavate dovoljno. 

Ako ste umorni, osjećate li se osjetljivo, svadljivo i pod stresom? 

Umor može biti uzrokovan manjkom sna ili manjkom energije, ali niska razina energije veže se s emocionalnim funkcioniranjem. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo