Psiha

Psiha

Može li Pokémon GO spasiti svijet od pretilosti i dijabetesa?

Foto: Wachiwit/Shutterstock.com

Već je mjesec dana prošlo otkad je Pokémon GO mobilna igra izašla i pokorila svijet, slično kao prije 20 godina kada je Pokémon crtani film izašao na naše ekrane. Tinejdžeri i mladi izašli su iz vlastitih soba i zamijenili ekrane računala s ekranom pametnog telefona i krenuli su u lov na Pokémone.

Odmah su se formirale dvije strane mišljenja, dok je jedna bila zahvalna što se ljudi napokon kreću i što su zamijenili druženje preko računala s druženjem u stvarnom svijetu, drugi su ismijavali potrebu lova virtualnih životinja. Kako god bilo, Pokémon GO je zasigurno samo prva od igara ovakve vrste – koja će pomiješati virtualni i stvaran svijet.

Igra funkcionira na način da su ulice i skretanja u igri identične kao one u stvarnosti. Kako bismo došli do Pokémona kojeg smo uočili na ekranu pametnog telefona u ulici do, u stvarnosti moramo odšetati do tog mjesta. Igračima se, kada dođu na mjesto gdje je i sam Pokémon, upali kamera na pametnom telefonu, pa virtualnu životinjicu mogu vidjeti u okruženju stvarnog svijeta na svom ekranu.

Osim što ova igra zvuči jako zabavno, cijeli svijet je počeo svakodnevno šetati u potrazi za Pokémonima, družiti se sa prijateljima češće i u stvarnosti, a i mnoge su obitelji zajedno krenule u zajedničku potragu. Poznato je kako je sjedilački način života jedan od glavnih krivaca za bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i sličnih kroničnih bolesti. Bilo kakav oblik fizičke aktivnosti nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od ovakvih bolesti, i baš zato je Pokémon GO možda pokrenuo trend kojeg će pratiti i druge igrice i koje će korisnike učiniti malo zdravijima.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Osim toga, igra je odlična i za naše mentalno stanje. Osim što se osjećamo uspješnima i zadovoljnima kada uhvatimo rijetkog ili dugotraženog Pokémona, također nam ovakva fizička aktivnost smanjuje utjecaj stresa i potiče produciranje hormona sreće, endorfina.

Uz to, mnogi su na društvenim mrežama podijelili na koje im je sve načine ova igra pomogla kako bi premostili probleme poput depresije i tjeskobe. Upravo je to pokazalo i istraživanje objavljeno 2012. godine u magazinu Mentalno zdravlje i fizička aktivnost, koje je pokazalo da “šetanje i hodanje imaju velik, statistički važan, efekt na simptome depresije”.

  • Jedan je mladić iz New Yorka podijelio na Facebooku kako mu je Pokémon GO pomogla sa socijalnom anksioznošću. Napisao je kako mu je svakodnevna stvarnost bila takva da nije volio izlaziti iz kuće jer se bojao susreta s drugim ljudima, odnosno komunikacije s njima. No, kada se radilo o igri, bez problema je izašao iz kuće jer mu je taj dio misli, kojeg inače zauzimaju misli pune straha, zauzela igra. Osim toga, s novim se ljudima družio bez problema.

  • Na Twitteru je djevojka podijelila kako se ponovno osjeća depresivno i kako ne želi izaći iz kreveta, ali Pokémoni se neće uhvatiti sami.

  • Osim ova dva slučaja, BBC je prenesao i priču o autističnom 17-godišnjaku koji već pet godina svoje vrijeme radije provodi u kući igrajući video igre, nego u društvu svojih vršnjaka. Prije toga, svakodnevno je u školi imao tjeskobne napade, a sada, također, kao mladić iz New Yorka, bez razmišljanja odlazi svaku večer van iz kuće te uz pratnju svoje majke, skuplja Pokémone.

  • Dječja je bolnica u Baltimoreu u SAD-u napravila Pokémon središte” kako bi djeca, koja ne mogu izaći iz bolnice, mogla uživati u igri na jednom mjestu. Uz to, mnogi ih drugi igrači posjećuju te imaju Pokémon borbe. Medicinska sestra bolnice rekla je kako igra djeci pomaže da ubiju vrijeme, da imaju zajednički interes i da im ostanak u bolnici ne bude toliko negativno iskustvo. 

  • Jedno je sklonište u SAD-u pokrenulo akciju u kojoj su onim Pokémon igračima koji nisu željeli sami hodati po gradu, omogućili da unajme psa iz skloništa. Osim što su tako prikupili novce za sklonište, uz to je i velik broj pasa ostao udomljen jer su se oni koji su ih “posudili” na dan i zaljubili se u njih.

U ekrane naših pametnih telefona gledamo i ovako svakodnevno, a ovi slučajevi pokazuju kako igre omogućuju igračima da se opuste, druže i uživaju u dobrobitima svog kretanja još dugi niz godina.  

Manjak tjelesne aktivnosti može ubrzati i proces starenja, a održite i zdravlje svojeg srca uz ovih 20 savjeta!

Foto: Wachiwit/Shutterstock.com 

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo