Psiha

Psiha

Ne izlazite iz kuće bez kave? Nema problema, ali imajte na umu ovih 8 savjeta

Shutterstock

Vaš omiljeni napitak može postati još zdravija ako se pridržavate ovih savjeta.

Bilo da je pijete ujutro ili tijekom dana, kava, piće bogato kofeinom, održat će vas budnima i dati vam dovoljno energije za sve što vas čeka. Osim toga, najveći je izvor antioksidansa, navodi healthline.com. U sljedećih osam koraka učinite to obožavano piće još zdravijim.  

Ovo vam nitko nije rekao o kavi!

1. Recite „ne“ kavi poslije 14 sati

Najveća popularnost kave proizlazi iz njenog glavnog sastojka, kofeina. Zadužen za podizanje energije i očuvanja budnosti, kofein je ujedno i zamka čije se ispijanje ne preporuča poslije 14 sati. Naime, kofein će uzrokovati nesanicu koja je u konačnici izvor brojnih zdravstvenih problema.

Dakako, ispijanje kave neće podjednako utjecati na sve osobe, no ako spadate u onu skupinu koja poslije kave ne može zaspati, umjesto kave, u kasnim se satima počastite kavom bez kofeina ili pak šalicom čaja.

2. Ne pretjerujte sa šećerom         

Dok je sama kava izrazito zdrava, njeni dodaci i nisu baš. Najpopularniji dodatak kavi, šećer, ujedno je i najgori sastojak moderne prehrane, a povezuje se s raznim bolestima kao što su prekomjerna tjelesna težina i dijabetes. Stoga se umjesto zaslađivanja kave šećerom, preporučaju prirodna sladila kao što je stevija.

3. Birajte organsku kavu

Na kvalitetu kave podjednako utječu načini uzgoja kao i procesi njene obrade. Zrna kave mogu biti izložena raznim pesticidima koja nisu namijenjena ljudskoj konzumaciji, a kako bi ih izbjegli preporuča se konzumacija organskih zrna kave.  

4. Ne pretjerujte

Dnevni unos kave ovisi o tjelesnoj masi pa se tako preporučuju 2.5 mg kave po kilogramu. Budući da prosječna šalica kave sadrži 95 mg kofeina, za osobu koja teži 80 kilograma dvije bi šalice kave bile preporučeni dnevni unos.

5. Cimet

Cimet je začin koji smanjuje glukozu u krvi, a ujedno utječe i na kolesterol i dijabetes. Osim zdravih svojstava, cimet daje potpuno novi okus kavi.

6. Vrhnje za kavu

Umjesto niskokaloričnih vrhnja za kavu preporuča se dobro staro mlijeko. Naime, studije su pokazalo kako je mlijeko izvrstan izvor kalcija koji umanjuje rizik od osteoporoze i lomova kostiju, a sadrži i vitamin K koji pospješuje samu građu kosti.

7. Kakao

Kakao je izvrstan izvor antioksidansa te je kao takav pogodan za zdravlje. Naime, kakao umanjuje rizik od srčanih bolesti, a kavi daje dodatni okus.

8. Koristite filter

Budući da kuhana kava sadrži kafestol, spoj koji povisuje razinu kolesterola, preporuča se kuhanje kave u papirnom filteru. Na taj će se način smanjiti razina kafestola dok će kofein i antioksidansi ostati zadržani.  

No, studije su pokazale kako kafestol nije u potpunosti štetan te su utvrdili kako on djeluje kao antidijabetik.

10 razloga zašto biste trebali razmisliti o odustajanju od kave!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo