Psiha

Psiha

Ni ovaj se vikend niste uspjeli naspavati? Postoji računica za kvalitetan san

Shutterstock

U obzir uzmite tri stavke, ali i prilikom računanja vodite računa o tome da je idealno vrijeme za buđenje kraj jednog ciklusa sna.

San utječe na brojne tjelesne funkcije, od težine i metabolizma do raspoloženja i rada mozga, navodi healthline.com te je bitno da ga imamo dovoljno i da je kvalitetan. 

No, na san utječe nekoliko stvari, a najosnovnija se odnosi na vrijeme kada zaspimo i na vrijeme kada se budimo.

Tako je bitno istaknuti kako je vrijeme kada se budimo, za neke osobe, konstantno, no ono kada zaspimo nerijetko se mijenja, a upravo ono diktira koliko ćemo spavati svaku večer.

Onaj grozan osjećaj kada se probudite anksiozni… Ovo je sedam najčešćih okidača

Potrebno vrijeme

Vrijeme koje je tijelu potrebno za san mijenja se tijekom života, a započinje s najvećim brojem od 17 sati što je jednako snu djeteta od rođenja do 3 mjeseca. 

Ta se brojka smanjuje s godinama, a onaj iznos od 8 sati dovoljan nam je od 18 do 65+ godine života. 

Ipak, svako je tijelo individualno pa tako svatko od nas drukčije spava, no svaki se san sastoji od istih faza koje igraju jako veliku ulogu. 

Računica 

Kako bi izračunali ukupno trajanje sna moramo voditi računa o tri ključne sastavnice sna: vrijeme buđenja, pet ili šest faza sna gdje svaka iznosi 90 minuta te 15 minuta koje nam je potrebno da bi zaspali.  

Prema toj računici, ako se budite u 7 ujutro, a želite san od 7 sati za čije vrijeme ćete proći kroz pet faza sna, na počinak morate otići u 23:15, a ako želite kompletan ciklus od 6 faza na počinak bi trebali odlaziti u 21:45.

Prilikom računanja vremena potrebnog za san vodite računa o tome da je idealno vrijeme za buđenje kraj jednog ciklusa jer se tada osjećate najodmornije, a tijelo ima najviše energije. 

Treba vam više energije da preživite dan? Ovih 10 koraka moglo bi pomoći

Poboljšajte san

Tijekom dana

Kako bi vaš san bio što kvalitetniji, trebali bi redovno vježbati, no vježbanje bi trebali izbjegavati nekoliko sati prije sna.

S druge strane, izlaganje suncu tijekom dana pospješit će san jer će poboljšati cirkadijalni ritam tijela koji utječe na cikluse sna i one budnog stanja. 

Ipak, pokušajte izbjegavati dugo drijemanje tijekom dana, posebice u kasno popodne te se pokušajte buditi svaki dan u isto vrijeme.

Prije sna

Ograničite konzumaciju alkohola, kofeina, ali i nikotina tijekom večeri jer utječu na san, ali i na sam proces usnivanja. 

S druge strane, 30 minuta prije sna nemojte se izlagati elektronici jer svjetlo tih uređaja stimulira mozak te mu onemogućuje san. 

Lakše ćete zaspati ako prije sna odvojite vrijeme za neku opuštajuću naviku kakva je kupka ili slušanje umirujuće glazbe, a pomoći bi trebalo i gašenje svjetla netom prije polaska na počinak kako bi se tijelo upozorilo da je vrijeme za san. 

A druge strane, na san utječe i temperatura pa je National Sleep Foundation zaključila kako je za san idealna temperatura ona od 18.3 stupnja.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo