Psiha

Psiha

Nisu sva piva za vegane i vegetarijance!

Neka piva nisu prihvatljiva za vegane i vegetarijance zbog načina na koji se proizvode.

Istraživanja su pokazala kako vegani, čija se prehrana temelji na namirnicima biljnog podrijetla, su pod manjim rizikom od razvoja raka prostate te kako se vrlo rijetko kod vegetarijanaca i vegana pojavljuje pretilost. S druge strane, pod većim su rizikom od srčanog udara, a razlog tome je što njihovoj, iako zdravoj prehrani, nedostaje puno nutrijenata važnih za pravilno funkcioniranje organizma, poput omege-3.

Zbog toga je važno da pri takvom načinu prehrane se uzimaju neki dodatci prehrani ili se unosi dovoljno drugih izvora vitamina i minerala koji se mogu pronaći u mesu i mliječnim proizvodima.

Kako bi uživali u još jednom svjetski poznatom prehrambenom proizvodu, pivu, sve više se malih pivovara brine odgovaraju li sastojci i način proizvodnje njihova piva veganima. Iako većina piva velikih pivovara odgovaraju veganskom načinu života i prehrane, jer se proizvodi od hmelja, vode, sladi ječma i kvasca, neke koriste životinjske proizvode za proces bistracije, odnosno filtracije.

Drugim riječima, pivovare, tijekom procesa bistrenja piva, koriste proizvode na bazi ribljeg mjehura, proizvod poznat pod nazivom isinglass. Oni su se koristili do 19. stoljeća, a krajem prošle godine je čak i Guinness, 257 godina stara irska pivovara, odlučila da će se modernizirati i postati prihvatljiva za vegane. Javnost je bila upoznata s Guinnessovom načinom proizvodnje piva, no inače do je takvih informacija vrlo teško doći jer mnoge pivovare ne objavljuju točne proizvode i sastojke koje koriste tijekom proizvodnje piva, a rijetko su i takvi sastojci naglašeni na deklaracijama samih piva. Guinness je također naglasio kako će pivo za vegane biti dostupno samo u Irskoj.

Portal Pivnica.net naglašava kako se za filtraciju koriste različite konstrukcije, a svi su, osim onih na bazi ribljih mjehura, prihvatljive za vegane i vegetarijance. Ističu kako su piva hrvatskih pivovara Zagrebačke, Karlovačke (Heineken) i Carlsberg (Koprivnica) prihvatljive za vegane. Osim toga, piva naših susjeda koje se nalaze na hrvatskom tržištu, poput Laškog, Union Ljubljana, Nikšićkog piva iz Crne Gore i piva iz pivovare StarBev, se proizvode sastojcima prihvatljivim za vegane.

Pročitajte zašto se uz pivo mršavi, a također razbijte i sve zablude o veganstvu!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo