Psiha

Psiha

Počela prodaja ulaznica za The Duke Ellington Orchestra!

Ulaznice za koncert slavnog orkestra možete kupiti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te putem sustava www.ulaznice.hr.

jCijena ulaznica iznosi 190 kn za treću kategoriju, 240 kn za drugu kategoriju, 290 kn za prvu kategoriju te 340 kn za VIP. Poseban popust očekuje pretplatnike ciklusa “Lisinski subotom” – za najbrže je izdvojeno čak 100 ulaznica s 20% popusta. Za prvi zagrebački nastup poznatih jazzista u prodaji je samo 1300 ulaznica, a uz Zagreb ovog će puta posjetiti i Ljubljanu, Bratislavu, Prag, Ravello, Tokyo.

Prekrasna večer jazza nesumnjivo će privući sve zaljubljenike u čaroliju koju je stvarao Duke Ellington. Orkestar koji već desetljećima izvodi njegova najljepša djela, a kojeg vodi Ellingtonov unuk, Paul Ellington, provest će vas kroz bogatu jazz-riznicu. U njoj se nalaze skladbe poput svjetski popularnih Take
the A-Train”,
“It
don’t mean a thing”, 
“Satin doll”
ili “In a sentimental
mood”,
, a zajedno su bile jedne od perjanica onog što je Duke volio nazivati “američkom glazbom”.

Ovaj izvrsni skladatelj, pijanist i voditelj big benda bio je impresioniran instrumentalistima koje je spajao u jedan jedini ali za njega nevjerojatan instrument koji se zove – orkestar. Obilježio je prvu polovinu dvadesetog stoljeća, a svoju suverenost u jazzu još je jednom potvrdio pedesetih kad je objavio skladbu “Diminuendo and Crescendo in Blue”. Glazbenici su ga voljeli, ostajali su uz njega godinama jer ih je cijenio; uživao je u njihovom talentu, a oni u njegovoj viziji.

jSurađivao je s Ellom Fitzgerald, Countom Basiejem, Louisom Armstrongom te mnogim drugim suvremenicima koji su ga smatrali izuzetno talentiranim i karizmatičnim. Velika kriza u orkestralnom svijetu uslijedila je 1942. kad se Američka glazbena federacija sukobila s predstavnicima glavnih diskografskih kuća zbog nereguliranog isplaćivanja tantijema, čime su instrumentalisti na neko vrijeme prestali sa snimanjima. Nakon štrajka, tržište je pronašlo izlaz u vokalistima što je razvoj glazbene scene odvelo u sasvim drugom smjeru – pjevači su postali zvijezde, a Frank Sinatra bio je jedna od prvih. No 1956. godine na Newport Jazz Festivalu, Ellingtonov je orkestar vratio stari sjaj izvodeći “Diminuendo and Crescendo in Blue” pred novijom i drugačijom publikom. Nedugo zatim oduševio je na europskoj turneji, a po povratku iz Europe skladao je za filmove “Anatomy of a Murder” i “Paris Blues”…Bilo je to vrijeme novog Ellingtonovog uzleta na životnom putu kojim je zadužio svjetsku glazbenu scenu.

Blagajna dvorane Lisinski otvorena je radnim danom od 10-20 sati te subotom od 9-14 sati.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo