Psiha

Psiha

Postoje namirnice koje trebate izbjegavati jer znatno utječu na tanjenje i ispadanje kose

Shutterstock

Razina hormona, stres i neuravnotežena prehrana samo su neki od uzroka ispadanja kose.

Najčešći problemi vlasišta zbog kojih odlazimo liječniku  su svakako opadanje kose te razvoj tzv. seboreičnog dermatitisa na vlasištu. S problemom opadanja kose podjednako se susreću i žene i muškarci, a uzroci mogu doista biti brojni.

Gubitak kose može biti povezan i s godinama, ali i brojnim faktorima. Ona igra veliku ulogu u tome kako se osjećamo i kako sebe vidimo u ogledalu pa može biti dosta teško nosite se s gubitkom kose. Procjenjuje se da oko 50 posto žena koje su navršile 40 godina će imati i problema s gubitkom kose.

Mnoge stvari sami ne možemo zaustaviti, ali i u ovom slučaju prehrana igra ulogu. Evo  koju hranu biste trebali izbjegavati.

Koju hranu kosa voli, a koju ne?

Do sad smo svi naučili da prehrana bogata zasićenim mastima nije dobra za nas iz mnogih razloga, a možda je najopasniji povišen kolesterol. No istraživanja provedena prošle godine kažu kako procesuirana hrana i masna hrana mogu doprinijeti gubitku kose.

Tko je kriv za vašu nervozu, gubitak kose ili višak kilograma? Evo što ste naslijedili od majke, a što od oca

Provedena je i studija koja pokazuje da stres organizma uzrokovan pretilošću, lošom prehranom može poremetiti ciklus rasta, što može dovesti do ubrzanog tanjena kose.

Prehrana bogata proteinima može potaknuti rast kose

Birajte namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama. Ne zaboravite na one bogate vitaminima, mineralima, vitaminom C, D i željezom.

Normalno je da kosa opada

Kosa raste u ciklusima i tako i ispada – zato je uvijek možemo naći u odvodu ili na četkama. Prirodni ciklus vlasi nalaže kako ona mora ispasti jednog dana. Normalnim se smatra gubitak od 100 vlasi dnevno, dok gubitak veći od 300 vlasi nagoviješta probleme. Svaka vlas ima svoj ritam rasta. To je poželjno, jer bi u  suprotnom sve vlasi ispale tijekom samo dva do tri mjeseca koliko traje završna faza rasta, tzv. telogena faza ili faza mirovanja vlasi. No zahvaljujući različitom ritmu rasta, gubitak vlasi je postupan i neprimjetan.

Kako starimo, tako je problem češći

Problemi s kosom koji su uzrokovani prehranom mogu biti češći kako starite. Naravno to se i prirodno događa ali ovo može samo povećati problem. Znanstvenici iz Japana savjetuju da tada unosite više proteina iz biljnih izvora umjesto one iz mesa, sira i proizvoda punih zasićenih masnoća.

5 jednostavnih načina kako zaštititi kožu od utjecaja hladnog zraka

Kako još možemo zaštititi svoju kosu?

Pravilna njega kose i vlasišta izuzetno važna. Prečesto, svakodnevno pranje kose najčešće je greška koju čine mnogi. Pranje neka bude svaki drugi, odnosno treći dan, ovisno i o uputama terapeuta. Trebali biste voditi računa o vrsti šampona koji upotrebljavate, ovisno o tipu kose te količini preparata koji nanosite.

Preagresivno pranje često izaziva iritaciju vlasišta i dovodi do oštećenja kose jer isušuje kožu vlasišta i uklanja prirodna, zaštitna ulja na površini. Uslijed toga se vlasište iritira, te dolazi do razvoja crvenila i svrbeža. Izuzetno je važno da se upotrebljavaju kvalitetni i provjereni preparati. Ne manje važan je i pravilan izbor češlja i četke te ostalih pomagala, kako ne bi nastala nova oštećenja kose i vlasišta ili se pogoršala postojeća. Na primjer, gusta kovrčava kosa zahtjeva češljeve s rjeđim zupcima, dok tanka, pucanju i „zapetljavanju“ sklona kosa zahtjeva posebne, za to oblikovane četke. Toplina je veliki neprijatelj kose, osobito tanke i suhe kose. To vrijedi za upotrebu fenova, pegli za kosu i figara.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo