Psiha

Psiha

Postoji li razlika između bijelih i smeđih jaja? Obojite ih namirnicama koje imate kod kuće

Neki ljudi tvrde da su smeđa jaja bolja jer sadrže više nutrijenata, neki, pak, misle kako su ona boljega okusa dok postoje i oni koji misle kako su za pripremu određenih jela bolja isključivo jedna ili isključivo druga.

Neki će reći kako je razlika evidentna: bijela jaja su bijela, a smeđa su smeđa. I, zaista, to je stvarno tako jer ispod ljuske jajeta i bijela i smeđa su jednaka – dat će nam jednake nutrijente, istoga su okusa, a i bit će jednako ukusna u bilo kojem jelu. 

No, kako je obično, kada je hrana u pitanju, sve smeđe uvijek bolje od bijeloga: i šećer, i tjestenina, i kruh, uvriježeno je mišljenje da je tako i s jajima. Upravo zato nije neuobičajena pojava da su smeđa jaja skuplja od bijelih

Koja su jaja zdravija?

Nitko nas ne može uvjeriti da razlika među jajima ne postoji. Koliko nam se puta dogodilo da je u nekim jajima žutanjak žući? Naime, žući žutanjak češći je kod smeđih jaja, a razlog tomu je prehrana kokoši. One kokoši koje nisu dio industrije, odnosno koje žive i liježu jaja u domaćem uzgoju, češće će lijegati smeđa jaja. Upravo odatle stav kako su smeđa jaja zdravija od bijelih, a samim tim i skuplja.

Zaključno, kada želite odabrati zdrava jaja, ne trebate se voditi bojom ljuske jajeta, nego bojom žutanjka. Ako imate mogućnost, birajte ona jaja koja je snijela kokoš koja je imala dobru prehranu, a to ćete postići kupovinom jaja iz domaćega uzgoja.

Genijalan trik! Uskrsna jaja ove godine obojite otopljenim masnim bojicama

A kako obojati jaja ovog Uskrsa, ali na prirodan način?

Najpoznatije prirodno bojilo za jaje je ljuska crvenog luka, a najpoznatija tradicionalna tehnika ukrašavanja jaja je batik – oslikavanje rastopljenim voskom. Uz spomenuto, ove godine vaše pisanice možete ukrastit struganjem ili preslikavanjem motiva.

Ljuska crvenog luka daje jajima prekrasnu žarko crvenu boju, a čime još možete obojati pisanice na prirodan način objašnjava Jasmina Jurković Petras, prof. etnologije i povijesti, viša kustosica etnografske zbirke u Virovitici:

Za ružičaste nijanse koristite ciklu, za ljubičastu crno vino. Boju lavande dat će grejp, a za plavu prokuhajte narezani crveni kupus. Smeđe tonove dobit ćete pomoću kave, oraha i crnog čaja, a špinat će pisanici dati zelenu boju.

Pogledajte 14 nevjerojatnih trikova za pripremu jaja ili način na koji jaja mogu biti vaš saveznik ljepote!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo