Psiha

Psiha

Renata Sopek i Anita Dujić otkrivaju kako provode detoksikaciju nakon blagdana

Naš organizam nije opterećen samo probavljanjem teške, masne i nezdrave hrane, nego i zbog eliminacije toksina koji ulaze u naš organizam iz okruženja, a i namirnica koje konzumiramo svakodnevno

Detoksikacija podrazumijeva čišćenje organizma, odmaranje i brigu o tijelu iznutra i izvana. Izbacivanjem toksina te konzumiranjem zdravih namirnica organizam štitimo od raznih bolesti i poboljšavamo zdravlje.
 
Kućna detoksikacija je odličan način za poticanje promjena i čišćenje organizma nakon blagdanskog prejedanja koje će dugoročno poboljšati vaše zdravlje. Proces čišćenja organizma od nakupljenih otrova, osim fizičke, donosi i dugotrajnu duhovnu korist.
 

Proces detoksikacije obično traje sedam dana. Za to vrijeme se ne smiju konzumirati pretjerane količine alkohola, masna hrana puna aditiva, niti duhanski proizvodi.

Našoj poznatoj TV-voditeljici i trenerici Renati Sopek detoksikacija ne predstavlja izazov;

“Ne prolazim kroz proces detoksikacije nakon blagdana jer se nemam naviku prejedati i već godinama se pridržavam nutricionističe prehrane. Dakle, nutricionist prema mjerilima individualnih parametara priprema plan prehrane. Često kada spomenem ljudima da je ovo način na koji se hranim, oni misle da sam više gladna nego sita, ali to je tako daleko od istine.. Naime radi se pretežno o mediteranskoj prehrani, a svi znamo da ona uključuje najukusnije i najzdravije namirnice. Jedem 6 puta dnevno, ali su u pitanju manji obroci poput juhe ili gustog napitka od voća i povrća. Osim što nisam nikada gladna, na taj se način ubrzava i moj metabolizam. To što desetak dana oko blagdana pojedem nešto masniju hranu i kolače, ne utječe negativno na moje zdravlje jer sam cijele godine jako poslušna:)

Krećete li na detoksikaciju, osobno​ ​preporučam da se posvetite i tjelovježbi, pronađete pravu za sebe i uz pomoć trenera osmislite plan koji vam odgovora. Za početak možete krenuti s trčanje ili hodanjem. Iako vjerujem da je svaki početak težak, jednom kad vam to postane način života, biti ćete sretni i zdravi.”, savjetuje Renata. 

Upitali smo našu poznatu manekenku i dizajnerica nakita Anitu Dujić što misli o detoksikaciji organizma, evo što je odgovorila;

Detox je dobro provoditi par puta godišnje, a nakon blagdana obavezno. To je doba kada se svi opuste i ne misle na kalorije, što je ok. Moj recept nakon blagdana je vježbanje u kombinaciji sa što zdravijom prehranom, a svaki dan započnem sa mlakom čašom vode u koju iscijedim jedan limun – odlična stvar za poticanje metabolizma, jačanje imuniteta i vraćanje energije.”

Ana Abrahamsberg

Foto: J. U.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo