Psiha

Psiha

Slatke aplikacije za kontrolu unosa šećera: Sugar Smart i DiaVitas

Sugarsmart i DiaVitas dvije su aplikacije koje će pomoći da lakše kontroliramo unos šećera u naš organizam.

Šećer je namirnica koja našem tijelu, ali treba pripaziti na dnevni unos iste. Teško je biti upoznat koliko svaka namirnica koju svakodnevno koristimo ima količinu šećera, a najviše se ona nalazi u proizvodima koje privlače djecu, poput gaziranih pića i slatkiša.

Osim toga, prilično je teško adaptirati se načinu prehrane koje traži dijabetes, pogotovo kada do sada niste obraćali pozornost na omjer šećera u proizvodima – baš zato su stvorene ove dvije aplikacije koje će pomoći da započnete sa zdravim načinom života i budete upoznati u čemu se sve nalazi šećer.

Sugar smart

Sugar Smart, aplikaciju za Android i iPhone pametne mobitele, razvilo je englesko javno zdravstvo kako bi roditelji, ali i djeca, mogli znati koliko koji proizvod sadrži šećera. Korisnici moraju samo skenirati, odnosno uslikati barkod proizvoda putem aplikacije, te će im se zatim izlistati koliko kockica šećera se točno nalazi u njemu. Ova je aplikacija dio engleske kampanje Change 4 Life, koja promiče zdrav način života i kontroliran unos potrebnih vitamina i minerala u organizam. Iz Change 4 Lifea, napominju kako petogodišnjaci godišnje unesu šećera u mjeri svoje kilaže, te ističu kako, osim što može dovesti do debljanja, također može rezultirati i kroničnim bolestima, poput dijabetesa.

Osim što ova aplikacija može pomoći roditeljima u regulaciji prehrane vlastitog djeteta, također se od najmlađe dobi pokušava podići svijest o zdravom načinu života.

Aplikacija nažalost nije dostupna na hrvatskom tržištu, ali se svakako može istaknuti kao dobar primjer prakse javnog zdravstva drugih država.

DiaVitas

DiaVitas je aplikacija stvorena također i za Android i za iPhone pametne mobitele, a njen je cilj kontrola dijabetesa. Cilj ove aplikacije je da korisnik označava aktivnosti i namirnice koje je konzumirao kako bi lakše držao kontrolu nad dijabetesom.

Također, aplikacija predlaže korisniku koje namirnice i u kojoj količini bi trebao konzumirati te koliko bi se trebao kretati. Osim toga, korisnik može upisati i povijest bolesti, te trenutne bolesti od kojih boluje, kako bi aplikacija bila točnija u preporukama.

Osim za kontrolu dijabetesa, ova je aplikacija odlična i kao preventiva – jer upravo ono što danas konzumiramo, može utjecati na razvoj kroničnih bolesti u budućnosti. Ova je aplikacija proizvod iz Hrvatske, a u njegov razvoj uključio se i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u projektu „Individualno praćenje šećerne bolesti“.

Obje su aplikacije besplatne za preuzimanje, no kao što je već rečeno, Sugar Smart nije dostupna na hrvatskom tržištu. Što se tiče aplikacije DiaVitas, ona nije kompatibilna sa svim pametnim mobitelima te je također važno istaknuti kako se na hrvatskom prijevodu namirnica još uvijek radi, pošto je aplikacija najprije izašla na engleskom jeziku kako bi bila dostupna globalnom tržištu.

Pročitajte koje su pozitivne posljedice izbacivanja šećera iz prehrane, te saznajte preventivne mjere i simptome dijabetesa.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo