Psiha

Psiha

Usvojite i vi 10 zdravih navika Vande Winter

Foto: Nina Đurdjevic/PIXSELL

Akademska glumica i vokalna solistica Vanda Winter za sebe kaže da od malena pokazuje sklonost umjetničkom izražavanju te njeguje svoj kreativni pogled na svijet.

Karijeru glumice do danas je, osim formalnom diplomom, okrunila prekrasnim iskustvom rada u kazalištu, na radiju, televiziji i filmu, a status vokalne solistice stekla je nastupajući s afirmiranim instrumentalistima, različitim bendovima i orkestrima. Vanda je trenutno u stalnom angažmanu ansambla kazališta “Komedija”, a za dosadašnji rad je od struke nagrađena dvjema Nagradama hrvatskog glumišta.

Vanda dosta pažnje posvećuje i zdravom stilu života, pa vam otkriva koje to zdrave navike njeguje:

1. Đumbir

Prošle sam ga godine prvi put uvela u svoju redovitu prehranu i osim što sam otkrila da obožavam njegov snažan, «papreni» okus, čini se da sam zahvaljujući upravo toj namirnici «izdržala» ovu zimu potpuno zdrava. Blendam ga u obilnim količinama, zajedno s limunovim sokom i konzumiram obavezno ujutro natašte, a i nerijetko prije spavanja.

2. San

Spavanje najbolje oporavlja organizam. Otkrila sam, recimo, da kod mene važnu ulogu igra i vrijeme lijeganja, pa neovisno o količini adrenalina koja me noću nakon odigrane predstave zna držati budnom, u ponoć nastojim ići u krevet.

3. Vrijeme za sebe

To može biti kratka šetnja ili šalica fine kave. U dobrom društvu ili kad sam sama sa sobom, ovisno o potrebi. Bitno je da me taj mali ritual trenutno psihički ili emocionalno «resetira» i pomogne prebroditi dan.

4. Smijeh i suze

Dobro se nasmijati ili dobro isplakati – i jedno i drugo može biti ljekoviti ventil. Ako smo u stanju izraziti što osjećamo, ne znači da smo slabi ili smiješni, nego samo to da smo još uvijek živi.

5. Redovita rutinska liječnička kontrola

Nije dobro biti ni hipohondar, ali svatko od nas zna svoje slabe točke i vjerujem da je dobro imati ih na oku, makar jednom godišnje.

6. Njega tijela

Trening, masaža, kozmetički tretman, održavanje kose… sve što nas čini da se fizički osjećamo bolje i ljepše. Katkad zdravlje i dobro raspoloženje dođu iznutra, a katkad ih je potrebno malo potaknuti i brigom izvana.

7. «Motivirajući» dodaci zdravoj prehrani

Voće, povrće, cjelovite žitarice, med, cimet, riba, kajenski papar, kurkuma, lan, sezam, bučino, kokosovo i konopljino ulje… Hranim se raznoliko i volim isprobavati nove stvari da razbijem rutinu. Kad poželim dopuštam si i izlete s brzom hranom i slatkišima, ali glavninu prehrane nastojim temeljiti na namirnicama veće nutritivne vrijednosti.

8. Održavanje pozitivnog stava o životu

Klonim se ogovaranja, ispraznosti, «hejtanja», osuđivanja, predrasuda, razvijanja neutemeljenih stavova o bilo čemu i trudim se održavati svoj um otvorenim. Nastojim poštovati različite perspektive, čak i kad ih nisam u stanju do kraja razumjeti, ali jednako tako učim cijeniti i svoj vlastiti privatan prostor. Što sam starija, to bolje razlikujem ono što mi je u životu istinski važno, od onog što jednostavno nije. I tu godine srećom nikad ne gube prednost.

9. Ljubav

Naučiti voljeti sebe i druge, jako je važna zadaća u životu. Ljubav je osnovna proaktivna i prokreativna snaga. I osnovna potreba svakog ljudskog bića. Kad voliš, sve ima smisla i sve je vrijedno truda. A osjećaj uzvraćene ljubavi, najljepši je osjećaj na svijetu.

10. Glazba

Pjevanje i slušanje glazbe itekako mogu blagotvorno utjecati na naše psihofizičko stanje. Potpuno neovisno o raznim stilovima i raznim ukusima, glazba je najpopularnija stvar na svijetu i gotovo ništa nigdje ne prolazi bez odgovarajuće glazbene kulise. Ona je univerzalni jezik koji nam pomaže komunicirati s drugima, ali i sa samima sobom, odnosno svojim unutarnjim svijetom.

Photo: Nina Đurdjevic/PIXSELL

Ana Abrahamsberg / Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo