Psiha

Psiha

Yorgui Loeffler i Damir Kukuruzović u Lisinskom

Yorgui Loeffler (Francuska)

Kombinirajući svoj osobni umjetnički stil i rijetko viđenu virtuoznost s naslijeđem nenadmašnog Djanga, Yorgui Loeffler je već u dobi daleko od pune glazbene zrelosti stasao u jednog od najtraženijih gitarista u domeni gypsy-swinga. Već sa 14 godina pratio je svoga brata Gigia, koji mu je uskoro prepustio ulogu solista, te je uz njega i basistu Gina Romana 1998. osnovao svoj prvi trio. Uskoro slijede brojne turneje koje ne jenjavaju ni do današnjih dana. Obožavatelji “jazz manouche” cijene njegovu brzinu, preciznost, te profinjene fraze. Od diskografskih uradaka vrijedi izdvojiti albume “For Magnio” i “Bouncin’ Around”.

poster

Damir Kukuruzović Gypsy Swing Quartet

“Green Hill Gipsy Swing” ( CD/DVD – Menart / 2009.) je svojevrstan je homage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća. Tridesetih godina prošlog stoljeća bili su odgovor na glazbu koja je dolazila iz Amerike. Na pratećem DVD-u može se pogledati i 40-minutni dokumentarni film o jazz clubu i dio atmosfere sa Siscia jazz i blues festivala uz brojne intervjue s domaćim i stranim glazbenicima. Album “Green Hill Gipsy Swing'” krase gostovanja pjevačice Zdenke Kovačiček, pariškog violiniste Loulou Djina, a posebno priznanje grupi je gostovanje Djanga Reinhardta današnjice – Angela Debbarea. Angelo Debbare je i inače čest gost Damira Kukuruzovića i Gipsy swing kvarteta.

****

Neke od recenzija albuma “Green Hill Gipsy Swing”:

“Na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi – kad pišem o Kukuruzoviću, razmišljam o kontekstu globalne, a ne lokalne glazbene scene – ali rijetki su glazbenici poput njega, koji uz iznimne sviračke vještine, uspjevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu”

(Davor Hrvoj)

“… koji istinski ljubitelj glazbe ne bi pljeskao kada vođa benda Kukuruzović, kojeg sve češće tituliraju kao ˝ hrvatski Django Reinhardt˝, leti prstima po gitari u vrijeme furiozne izvedbe ruskog hita Oči čornije… “

(T. Levak)

“… Kukuruzovićeva virtuoznost gotovo ravna Djangovoj, kao i autentičnija pratnja (violina), nametnula se ipak kao ovogodišnji gipsy swing vrh…”

(Igor Koruga)

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo