Zašto plačemo kad režemo luk? Evo što kažu stručnjaci - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zašto plačemo kad režemo luk? Evo što kažu stručnjaci

Često se savjetuje da se luk ohladi prije sjeckanja kako bi se smanjile suze, no istraživanje je pokazalo da temperatura luka ne utječe značajno. Štoviše, hlađenje može čak pogoršati problem. Foto: Shutterstock

Nemojte luk rezati tupim nožem.

Luk je namirnica koju svi volimo, ali ponekad radi toga možemo i plakati: tko god ga je sjeckao zna što znači liti suze. Ali zašto plačemo kad režemo luk?

Odgovoran je za to organosulfurni spoj (tiokarbonil S-oxides), kemikalija koja iritira oči, a aktivira se kada se luk reže.

Sumporna kiselina koja tada nastaje nije stabilna i mora se promijeniti u nešto drugo, a u luku ima dvije opcije. Prva je  opcija da se kondenzira spontano i postoje organosumporni spoj a upravo on daje luku jak miris i okus, a slična se stvar događa i u češnjaku“, pojašnjava Josie Silvaroli, farmaceut. Druga mogućnost je da drugi enzim, lakrimatorni faktor, koji se sakrivao u stanicama izađe na površinu (LF sintaza). Kako on lako isparava, dolazi do oka i izaziva reakciju tj. iritaciju.

Varivo od crvene leće s krumpirom – recept nutricionistice za oporavak organizma

Ako ne možete podnijeti suze, imate opciju. Savjet je da nosite naočale kako biste zaštitili oči. Koristite i oštar nož koji će oštetiti manje stanica na luku i tako spriječiti prevelike količine suza. No trude se mnogi uzgojiti luk koji nema spomenute spojeve i mogao bi biti blaži, a do sad se to postiglo križanjem vrsta lika. Silvaroli je zabrinut jer smatra da upravo te komponente koji uzrokuju iritaciju oka jesu zaslužne za nama poznati okus i miris luka pa bi se smanjivanjem tih komponenti moglo uništiti i sve što kod luka volimo. Ako želite poznati okus, možda malo ipak morate i plakati…

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

Jeste li znali ovo o luku?

Luku se stoljećima pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Osim što je neizostavna namirnica u našoj kuhinji, on je izuzetno zdrav. Mnoge su studije pokazale kako pomaže u smanjenju rizika od malignih bolesti, ublažava kašalj, ubrzava oporavak od prehlade… U starom Egiptu lukom su liječili zubobolju, probleme s kožom, ušima, dišnim sustavom i slabokrvnost.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo