Psiha

Psiha

Zašto svi putuju na Bali? Golema ljuljačka u šumi je hit, a masaže su melem za leđa

Prvi dodir s indonezijskim tlom dogodio se na Baliju – otoku koji je ujedno i najpopularniji u Indoneziji.

Sami stanovnici svjesni su kako je Bali taj najtraženiji, najpoznatiji, a je li ujedno najbolji – svatko ipak mora prosuditi sam.

Prvih nekoliko dana provela sam u Ubudu, koji je popularnost stekao i po megapopularnom filmu i knjizi „Jedi, moli, voli“, svakako s razlogom. Ubud ima sve da bude izuzetno tražena turistička destinacija, a opet je sasvim dovoljno neiskvaren. Smiješak je ondje još uvijek iskren, a pogled na bazene koji plutaju među rižinim poljima neprocjenjiv. Osim što će vas dok pijete kavu i šećete gledati majmuni, oni pravi, ne metaforički rečeno. Ako na Bali krenete tijekom naše zime, padat će kiša, osim ako niste lude sreće. Mislite da mi je to pokvarilo dojam? Definitivno nije – kupila sam kabanicu i guštala i dalje.

Do ljeta kao nova: Nevena Rendeli Vejzović otkrila svoj plan za povratak u formu

Smiješak na licima je konstanta

Jedan me lokalac odveo u svoje selo kroz rižina polja – naravno, lokalci žive drukčije no mi turisti u hotelima, ali smiješak na licima je konstanta. Kako hinduizam prevladava na otoku, na ulicama ćete naći cvijeće u čast njihovim bogovima.

Kad sam već spomenula hotele, svakako moram preporučiti Plataran Ubud, koji je jedan od najboljih u kojima sam bila. Doručak je fantastičan, ponekad se tijekom njega održava i mini prezentacija lokalne masaže – melem za leđa. Teško je to objasniti, no energija koja ondje vlada je sasvim posebna. Poželite li posjetiti lokalnog šamana, samo priupitajte prvog turističkog djelatnika, jer svi putovi vode k njemu. E sad, koliko pogađa, morat ćete se uvjeriti sami. Engleski mu nije perfektan, ali uspije se sporazumjeti sa svima.

Svakako vrijedi posjetiti i šumu s golemom ljuljačkom, pravom skupljačicom srčeka na Instagramu, a u blizini je i skupocjena kava koju možete probati, kao i upoznati životinje nalik mačkama iz čijeg izmeta se ona proizvodi. Meni same životinje izgledaju pomalo strašno, ali je cijelo iskustvo fascinantno.

Tenisice nikada nisu izgledale bolje: odabrali smo 10 hit modela

Moja druga destinacija na Baliju bila je Nusa Dua – turističko mjesto s odličnim masažama koje je poslužilo kao idealno ishodište za daljnja lutanja. Masaže su u Indoneziji jednostavno božanstvene i izuzetno jeftine, svakako ih morate probati. I da, krenite baš u one salone koji na prvu ne izgledaju „čisti kao apoteka“. Iz Nusa Due uputile smo se u Seminyak o kojem svi govore i ako ste barem u duši mladi, ne smijete ga zaobići. Zašto?

Iako klubovi nama Hrvatima nisu neka „revolucija“, jer mi takvih imamo niz uz našu obalu, mjesta na samim plažama uz mali lokalni štih sigurno su zanimljiva, i baš ta su mi se uvukla pod kožu. Osim toga, kupila sam najudobniju i najljepšu ljetnu haljinu, iako, istini za volju, i lažni srebrni prsten. Iz Nusa Due nude se i izleti na neke od brojnih otoka koje vrijedi otkriti iako sam se još jednom uvjerila kako je nama ljestvica za lijepo more podignuta jako visoko, ako me razumijete.

Proljetne avanture: tri ideje za putovanja koja ćete još dugo pamtiti

U svakom slučaju, Bali je putovanje kojeg ću se uvijek sjećati iako je moj favorit ipak njegova unutrašnjost. Godinu dana nakon posjeta Baliju otvorila se mogućnost da posjetim sajam Astindo Travel Mart, jedan od najvećih sajmova u Indoneziji, kao jedina predstavnica iz Hrvatske, u ime turističke agencije Atlas u kojoj radim. Znala sam da me čeka dug put, no vodila sam se time da te svako novo iskustvo obogati, a i da je meni u načelu svugdje lijepo. Kad malo bolje razmislim, teško se sjetiti mjesta koje mi nije po nečemu ostalo u dobrom sjećanju.

Najbolje od Indonezije

Nakon dugog puta preko Dohe koji je protekao odlično, stigli smo u Jakartu, a naši su nas domaćini čekali već po izlasku iz aviona. Bila sam u maloj grupi s predstavnicima Bugarske i Italije i već su nas nakon kratkog predaha poveli na svečano primanje u prostore vlade. Bili su jako ponosni što su doveli turističke predstavnike iz daleke im Europe koju silno žele vidjeti, osobito snijegom zametenu. Predstavljali smo svoje zemlje; neki znaju za Dubrovnik, neki za brojne otoke kojih oni ipak imaju više, ali svi znaju za Luku Modrića, neki listi nadodaju i Dalića, a oni stariji Šukera. Naši vatreni još su me jednom učinili ponosnom i uvjerili koliko su napravili za promociju naše zemlje.

Sajam je bio svakako zanimljiv – pozdravni govori dugi, a sastanci vrlo konkretni i stručni. Nakon sajma naši su nam domaćini odlučili pokazati najbolje od Indonezije, naravno, koliko je vrijeme dopuštalo. Na raspolaganju imali smo svega nekoliko dana.

Prvi na redu bio je egzotični otočić Sepa Island – trebalo nam je dva sata vožnje brodom iz marine u Jakarti, a ono što nas je dočekalo je genijalno. Otočić je okružen uistinu čistim morem, što nije slučaj u cijeloj Indoneziji, s odličnom svježom hranom, kokosima sa slamkama. Na njemu se smjestio i manji broj smještajnih jedinica, a zanimljivo je kako su većina posjetitelja bili lokalci, zaista nije bilo najezde turista.

Tu su nas već prilično osvojili. Posebno poglavlje zaslužuje njihova gostoljubivost, zaista bi bilo odlično da svi turistički djelatnici jednom posjete ovu zemlju i vide turizam na djelu, u svoj svojoj punini. Palac gore. I ne, na njima se ne vidi da na posao, iako žive u glavnom gradu, ponekad putuju nekoliko sati.

Četiri sata vožnje, uključujući probijanje kroz prometni kaos glavnog grada, vodio nas je do Bandunga – grada u unutrašnjosti. Put se itekako isplatio, što je dao naslutiti i sam hotel, preporučujem boravak u hotelu Grand Mercure Setiabudi Bandung. Grad je to s dušom – bez obzira na to šetali, izašli, guštali u nekom od restorana ili posjetili neki od outleta. Meni se osobito svidio restoran Plataran Menteng, koji nudi odličan ambijent i uslugu po cijeni prosječnog restorana kod nas.

Što se, pak, outleta tiče, navodno je roba rađena u Indoneziji jako kvalitetna i upravo su tu poznati brendovi smjestili svoje tvornice, no sami stanovnici žale se da je sva namijenjena izvozu. Kako god, ovdje možete kupiti poznate brendove po smiješnim cijenama ako posjetite pravi outlet i imate malo sreće.

Jedan od izleta bio je posjet Tangkuban Perahu – vulkanu koji „samo kašlje“ i idealan je za fotografiranje, ali i kupnju drvenih suvenira. Zanimljiv je i posjet muzeju Gendung Sate – interaktivnom, visokotehnološkom muzeju s odličnim kafićem.

Kraj mog putovanja obilježio je posjet predivnoj prirodi mjesta The Lodge Maribaya, gdje sam fotografije s ljuljačke upotpunila helikopterima i letećim biciklima koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Odvažite se i ucrtajte na svoju listu želja u Indoneziji nešto više od Balija, sigurno nećete požaliti.

Jessica Alba zna u čemu je tajna ljepote i zadovoljstva, a ne košta baš ništa!

Tekst: Nikolina Frklić 

Foto: Dora Hrkač, Nikolina Frklić     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo