Psiha

Psiha

Evo što manjak seksa ili duže “sušno razdoblje” mogu učiniti tijelu

Shutterstock

Jedna je stvar kada živite u celibatu, a potpuno je drukčije ako ste se nekada seksali i onda odlučili prestati.

Istraživanje koje se provodi od 1986. na Sveučilištu u Minnesoti, promatra zdravstveno stanje 600 časni, a donijeli su ovaj zaključak: ako ste u životu imali seksualni odnos i više ga nemate, podložniji ste padanju u depresiju

Kod muškaraca HPV češće prođe neopaženo i bez simptoma

Osim toga, češće su fizičke posljedice. Za početak, mišići vagine mogu se “zaboraviti” opustiti tijekom sljedećeg seksa, pa od tuda i mit da se vagina stisne ako se neko vrijeme ne seksate. 

Apstinencija povećava rizik od erektilne disfunkcije kod muškaraca, a česti seksualni odnosi smanjuju šansu od dobivanja raka prostate. 

Što bi oni koji boluju od raka trebali jesti, a što izbjegavati?

Seks dobro utječe na imunitet, pa ste zato manje skloni infekcijama. 

Manjkom seksa smanjuje se i libido. Prigušuju se hormonalni odgovori na uzbuđenje.

Manje stresa

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da učestali, odnosno, redovni seksualni odnosi utječu na to kako se osoba nosi sa stresnim situacijama. Oni koji se ne seksaju neko vrijeme, imaju puno viši tlak. 

Nije napravljeno dovoljno istraživanja koja bi čvrsto potvrdila ovu tezu pa je moguće i da zamjenom seksa s trakom za trčanje možda i poboljšate rad srca.

Nekad se govorilo da apstinencija čini čovjeka inteligentnijim. Istina je zapravo potpuno obrnuta: znanstvenici su dokazali da seksualna aktivnost potiče rast neurona u mozgu.

No, zapamtite, apstinencijom se smanjuje mogućnost dobivanja seksualno prijenosnih bolesti, ali i infekcije urinarnog trakta, koje se najčešće pojavljuju nakon seksualnog odnosa koji je uključivao vaginalni i analni seks. Isto tako, apstinencija je najbolji način za izbjegavanje neželjene trudnoće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo