Psiha

Psiha

Izazovno odjevene žene izgledaju gluplje?

Kada ugledaju izazovno odjevenu ženu, muškarci misle na samo jednu stvar – seks. Ta je generalizacija nedavno dobila i svoju znanstvenu potvrdu. Pri tome ženu svode na seksualni objekt, zanemarujući njeno obrazovanje i kvalifikacije. I ne samo to, muškarci izazovno odjevene žene smatraju i manje pametnima.

Dakako, nije to spoznaja nad kojom bi se žene trebale zabrinjavati, sve dok znaju kako ju okrenuti u svoju korist. Upravo one inteligentnije među njima debelo koriste ovu manu muškog mozga, bilo da se radi o prvom spoju, razgovoru za posao ili o situaciji u kojoj žele zavarati protivnike i izgledati “intelektualno nevino”.

Znanstvenici Sveučilišta Princetown su proveli istraživanje u kojem su priučavali moždane aktivnosti muškaraca koji gledaju fotografije žena u oskudnoj odjeći.

Za vrijeme gledanja tih fotografija utvrđena je smanjena aktivnost dijela mozga kojim procjenjujemo mentalno stanje drugih osoba, a muškarci su žene na fotografijama opisivali kao manje pametne, ambiciozne i pristupačne.

Istovremeno je drugo slično istraživanje objavljeno u publikaciji Journal of Personality and Social Psychology. Studija koju je vodio Kurt Gray je potvrdila da su muškarci skloni predrasudama pa slobodnije odjevene žene s prikazanih fotografija smatraju vrlo iskusnima i emocionalnima, ali manje inteligentnima. No u slučajevima kada su im prikazivana samo lica istih tih žena, muškarci su izjavljivali kako im ulijevaju dojam kompetencije i pameti.

Izvor: HoćuSpoj.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo