Je li seksualna privlačnost ključ ljubavne veze? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Je li seksualna privlačnost ključ ljubavne veze?

Bez seksualne povezanosti i privlačnosti nema kvalitetnog ljubavnog odnosa! Tako se barem kaže. No, što je ključ svakog zdravog ljubavnog odnosa? To da s nekime možete razgovarati i podijeliti sve? Ili pak seksualna povezanost? Kako bi riješili sve nedoumice, upitali smo seksualnu terapeutkinju Natašu Barolin Belić je li točno da je seksualna privlačnost nužna za zdravu ljubavnu vezu?

“Kako možemo govoriti o ljubavnom odnosu ako nema seksualne privlačnosti? Onda je to prijateljski odnos, kolegijalni odnos i teško da govorimo o erotskom-emotivnom odnosu. Poznati su slučajevi gdje se prvo razvije prijateljstvo, a onda iz njega ljubavni odnos. No u principu se uvijek prvo javi seksualna privlačnost. Možda mi to ne prepoznamo ili ne želimo definirati kao seksualno pa kažemo da nas netko samo privlači. Kako god to nazivali, činjenica je da želimo biti u blizini druge osobe.

Znači, erotsko-emocionalni odnos započinje seksualnom privlačnošću na koju se dalje sve nadograđuje. Ljudi na različite načine pokazuju tu privlačnost. Razlike postoje od osobe do osobe, ali i između spolova. Muškarci će prije inicirati seksualni čin, a žene će više inzistirati na maženju, ljubljenu i sl., pa tek nakon nekog vremena pristati na sam seksualni čin. No to nije pravilo.

Istraživanja su nam pokazala da ako se par viđa svaki dan početna strast i seksualna privlačnost će trajati do oko šest mjeseci. Ako je odnos skriven ili su partneri na različitim stranama svijeta ili ako govorimo o nekom sličnom odnosu na daljinu, onda početna strast može trajati do oko dvije godine. U oba slučaja početne privlačnosti i strasti više nema niti će se vratiti u tom istom obliku. Obitelj, zajednica, djeca… to su daljnji koraci u odnosu. Često mi parovi kažu: `Udebljao/la se`, `Nije mi više privlačan/na`. Moramo se truditi da se to ne dogodi. One početne strasti nema, ali strast se može održavati. Na partnerima je odgovornost da privlačnost njeguju i obnavljaju. To može biti romantika ili seksualne igrica, nema pravila, bitno je da partnerima paše i da se posvećuju jedan drugom”, otkrila je Nataša Barolin Belić, gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja – Privatna praksa za psihoterapiju i savjetovanje.

Izvor: Mia Bednaž/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo