Psiha

Psiha

Kako tjelovježba može poboljšati seksualne odnose

Tjelovježba jača želju, strast, ali i omogućuje bolje zadovoljstvo.

Vjerojatno ste dosada čuli kako treniranje može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput onih srčanih, dijabetesa ili osteoporoze. No, stručnjaci sve češće dokazuju kako može poboljšati i efekt seksualnoga života. Kod muškaraca, redovita tjelovježba može imati skoro jednak učinak kao prirodna Viagra. Također je povezana sa smanjenim rizikom erektilnih problema.

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o seksualnim odnosima

Kako tjelovježba utječe na intimne odnose

U jednoj studiji je nekolicina srednjovječnih muškaraca sudjelovala u intenzivnom programu treninga, i to 9 mjeseci. Cijelo vrijeme su isticala kako im je to poboljšalo seksualnu aktivnost, te kako su im odnosi postali češći, a sve to pružilo im je bolje zadovoljstvo. Žene koje su sudjelovale u istoj studiji istaknule su kako im tjelovježba jača želju za intimom, strasti te krajnje zadovoljstvo.

Jedan neobičan eksperiment pokazao je kako je mlada žena, koja je odradila intenzivan trening bicikliranja 20 minuta, a potom pogledala erotski film, imala visoko psihičko i fizičko uzbuđenje.

Dobra cirkulacija nakon treninga je glavni razlog zašto su intimni odnosi nakon toga bolji. Zanimljivo je kako libido raste i zbog osjećaja samopouzdanja koje pruža bolji izgled nakon vremena vježbanja. Također, treningom ostvarujemo jaču snagu, rastezljivost, ali i izdržljivost.

5 položaja u seksu koji će povezati vas i partnera

Kod muškaraca, intenzivna tjelobježba može povećati lučenje hormona testosterona, čime raste seksualna želja i potreba za zadovoljstvom, obje strane naravno.

Ipak, važno je napomenuti kako previše vježbanja može dovesti do obrnutog efekta pa se tada smanjuje razina spomenutoga hormona. I zapravo, jedna studija je pokazala kako neki muškarci koji konstantno odrađuju rigorozne treninge imaju smanjeni libido.

Ovi znaci otkrivaju moguću emocionalnu aferu vašeg partnera

Utjecaj seksualnih odnosa na treninge

Znanstvenici su htjeli isprobati i tu teoriju pa su provodili studije. Budući da se često kaže kako intimni odnosi umaraju pa zato netko ima slabije rezultate na treningu, stručnjaci su napravili istraživanja koja nisu potvrdila tu teoriju. Naprotiv, oni ističu kako bi bilo dobro nakon toga otići na trening, ali pod uvjetom da je vremenski razmak između barem dva sata. Štoviše, postoji mogućnost da seksualni odnosi mogu pridonijeti ostvarenju boljih atletskih rezultata jer pomaže u opuštanju i oslobađanju od stresa

5 najgorih poza u seksu

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo