Psiha

Psiha

Lažete li i vi o broju partnera?

Muškarci su skloni preuveličavanju broja partnerica, dok će žene ponekad smanjiti broj svojih partnera – i jedni i drugi to radimo kako bi se uklopili u “tipično” muške, odnosno ženske obrasce ponašanja, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Kada je u pitanju seks, svi želimo djelovati “normalno” – pa ponekad “iskrivimo istinu”, pokazuju rezultati novog istraživanja. I
muškarci i žene lažu o svom seksualnom ponašanju kako bi se uklopili u stereotipe o ponašanju spolova, tvrdi se u studiji.

Za muškarce to znači verbalno povećavanje broja partnerica kako bi ih se percipiralo kao “prave
muškarce” – one koji imaju impresivno
seksualno iskustvo. Žene, s druge strane, žele ostaviti dojam “pristojnog”, ali ne prevelikog broja partnera, pa su i one sklone laganju o seksualnom iskustvu, ali u smislu manjeg broja partnera nego što su ih realno imale.

“No, kada su u pitanju ponašanja koja nisu vezana uz seks, oba spola manje su sklona laganju. Tako će muškarci otvoreno priznati, primjerice, pisanje poezije koje se češće veže uz žene, dok će žene priznati sklonost pričanju neukusnih viceva”, rekla je  Terri Fisher, autorica studije i profesorica psihologije na Ohio State Sveučilištu.

“Kada je u pitanju seksualnost, većina ljudi je zabrinuta da se neće uklopiti u uobičajene stereotipe tipično muških i tipično ženskih obrazaca ponašanja”, dodaje Fisher.

Spomenuto istraživanje uključilo je 293 ispitanika, starih između 18 i 25 godina koji su odgovarali na upitnik o tome koliko su često skloni određenim ponašanjima (od nikada do nekoliko puta dnevno). Pritom su kao tipično muška ponašanja određeni pričanje neukusnih viceva, pjevanje pod tušem te češće nošenje prljave odjeće. Kao ženska su ponašanja navedena pisanje poezije i laganje o težini. Ispitanici su, tijekom dijela studije, mislili da su priključeni na poligraf te su osjećali veći pritisak govorenja istine, dok su dio ispitivanja proveli bez poligrafa.

Općenito govoreći, rezultati su pokazali da su i žene i muškarci skloni
ponašati se onako kako je očekivano za njihov spol. Muškarci su iskazivali više
“muških” obrazaca ponašanja, dok su žene pokazivale tipično ženske obrasce,
neovisno o poligrafu.

Također, kada su u pitanju bila ponašanja koja nisu vezana uz seks, ispitanici nisu
osjećali pritisak uklapanja u stereotip. Drugim riječima, muškarci su otvoreno priznavali neke “ženske” obrasce ponašanja i obrnuto. 

Ipak, kada je tema bila seks, i muškarci i žene su pokazali sklonost laganju. Tako su muškarci govorili o većem broju partnerica kada nisu bili priključeni na poligraf, a žene o manjem broju partnera nego što su ih doista imale.

Studija je objavljena u  časopisa Sex Roles.

 

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo