Psiha

Psiha

Seksom protiv bolesti!

Seks je dobar! Rijetko tko će se suprotstaviti ovoj tezi, no znamo li zaista koje su njegove dobrobiti za naše tijelo i um?

Zdravi spolni život čuvar je naše mladosti, ljepote i dugovječnosti! Ukratko rečeno, ovo je teza koju zastupa stručnjak za pomlađivanje dr. Eric Braverman, autor knjige “Younger (Sexier) You”.

Tvrdi kako seks povisuje razinu hormona koji nas održavaju mladima, a također sjajno djeluje na metabolizam, funkcije mozga, imunitet i zdravlje srca.

Često nismo ni svjesni hrane ili piće koje konzumiramo, a koji djeluju štetno na naš libido. Tako Braverman savjetuje da ne preskačete jutarnju kavicu ako želite svom tijelu, ali i seksualnoj želji dati “benzina”. Također, kikiriki može povećati uzbuđenje, a on je ujedno dobar za krvne žile i obranu od šećerne bolesti.

Ako ste primijetili zahlađenje u krevetu zajedno s padom temperature vani, možda je vrijeme da u svoj jelovnik uključite smeđu rižu i avokado.

Braverman, inače profesor medicine Sveučilišta Cornell, tvrdi kako zdravi seksualni nagon može pomoći koži pri stvaranju vitamina D, a s druge strane pospješuje stvaranje ljubavnog hormona oksitocina koji omogućuje bolje funkcioniranje mozga i sjajno pamćenje. Upravo ovaj hormon olakšava povezanost između partnera i povećava povjerenje. Znanstvenici su uvjerenja kako oksitocin može poboljšati ljubavne veze jer se onda ljudi bolje razumiju te su opušteniji.

Ako se volite pohvatati ispod plahte tri ili više puta tjedno, znanstvenici Sveučilišta u Belfastu pohvaljuju vaš libido jer na taj način prepolovljuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Prema jednoj američkoj studiji, redoviti spolni odnosi mogu poboljšati razinu protutijela koja nas brane od prehlade i gripe.

Dovoljno dobri razlozi za vođenje ljubavi, zar ne?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo