Psiha

Psiha

Sram nije razlog da ne razgovarate o spolnom zdravlju

Uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba, punih osam sati sna, nevjerojatno kompleksna beauty rutina – sve su to stavke koje radimo (ili barem pokušavamo raditi) kako bismo ostali zdravi, lijepi i u dobroj formi. Gdje se točno spolno zdravlje uklapa u tu priču?

Čitati o spolnom zdravlju nije ni približno zabavno koliko je čitanje paprenih članaka o top pozicijama u seksu, loših priča s prvih spojeva i najnovijih recenzija high-tech seks igračaka. Stvara li nam razgovor o seksu i seksualnom zdravlju nelagodu?

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porodu koja se žene srame pitati

Ne bi trebao – ako smo dovoljno odrasli da to radimo, dovoljno smo odrasli da pričamo o svim aspektima seksa, upozoravaju stručnjaci Lelo-a, svjetskog brenda luksuznih intimnih proizvoda.

Gdje započeti razgovor o sigurnom seksu i spolnom zdravlju

1. Sram

Čini se da seks oduvijek stoji u sjeni srama. Koliko god želimo tvrditi da je to apsolutno nerazumno, moramo to prihvatiti bez osude. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i na vlastite osjećaje.

Ali sram ne može biti izlika za neodgovorno ponašanje. Sram ne može biti razlog zašto ne kupujemo kondome ili zašto izbjegavamo redovite preglede kod ginekologa ili urologa.

2. Sebičnost

Sram neizbježno dolazi u pratnji sebičnosti, bez obzira na činjenicu smatramo li se sebičnim pojedincima ili ne. Jer zaista je sebično zanemarivati vlastito zdravlje zbog srama od vlastitog tijela ili srama od činjenice da se seksamo, ali usprkos tome i dalje svjesno biramo imati spolne odnose s partnerima koji najčešće nemaju pojma o našoj seksualnoj prošlosti. Jednako je sebično prisiljavati partnera da zanemari brigu o vlastitoj sigurnosti kako bi se “očuvala spontanost trenutka” ili zato što je “osjećaj bolji.”

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

3. Kontracepcija

Osim apstinencije, kondomi su jedina preventivna metoda koja štiti i od spolno-prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće. Kontracepcijske pilule – odličan izum – ali ne zaustavljaju prijenos tjelesnih tekućina između dvoje partnera, nije li tako?

Ne postoji sto posto siguran način kako se zaštititi od infekcije – neke se bolesti prenose već samim kontaktom kože na kožu. Da, da, kondomi pucaju, no s druge strane, umanjuju rizik od zaraze za cca. 99%. Nama se sviđaju ti izgledi, a vama?

4. Razgovor

Razgovor i rasprava o spolnom i reproduktivnom zdravlju, odgovornosti te pristanku ne bi trebali biti rezervirani za određene dane u godini niti bismo o svemu ovome trebali čitati samo kada u javnost izađu senzacionalno užasavajuće statistike vezane za spolno-prenosive bolesti i maloljetničku trudnoću.

Najvažnije od svega – ako imate spolno-prenosivu bolest, ona neće nestati ukoliko ju ignorirate. Testirajte se, potražite pomoć, pričajte o tome. Damo li tim stvarima Vlastito Ime, s njih ćemo skinuti svaki sloj srama i stigme.

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo