Psiha

Psiha

Što kažu nova istraživanja o seksualnoj ovisnosti?

Ovisnost o seksu je tema o kojoj se stalno želi znati nešto više, a nove studije pronalaze poveznicu između želje za seksom i želje za drogom.

Rezultati istraživanja su objavljeni na stranici PLOS One, a ono je provedeno je uz pomoć 38 muškaraca, od kojih je 19 imalo stalnu opsesivnu želju za seksom. Ispitanicima su prikazivani različiti video sadržaji, od erotskih do sportskih, a naknadno su upitani koliko je pojedini video utjecao na njihovu seksualnu želju.

Prof. dr. Marc N. Potenza, jedan od autora studije zaključuje da muškarci s kompulzivnim seksualnim ponašanjem u mnogočemu pokazuju sličnost s ovisnicima o drogama. Osim u socijalnim aspektima, i kod jednih i kod drugih se pojačana aktivnost mozga javlja u istom području, prilikom prikazivanja vizualnih sadržaja koji ih asociraju na njihovu ovisnost.

Iako rezultati istraživanja pomažu pri razumijevanju ovog problema, daleko su od zaključka i ne dokazuju da je ovisnost o drogi jednaka ovisnosti o seksu. Dr. Potenza također zaključuje da je potrebno još istraživanja i analiza kako bi se točnije mogla objasniti ova vrsta ovisnosti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo