Psiha

Psiha

Što se događa u mozgu dok doživljavamo orgazam?

Foto: Shutterstock

Razlozi za upuštanje u seksualni odnos su razni, ali je postizanje orgazma obično cilj. Što se događa u našem mozgu dok ga doživljavamo?

Kako su orgazmi različiti kod svake osobe, nemoguće je dati univerzalni opis. Jedna stvar oko koje se svi mogu složiti jest da je on nevjerojatno ugodno, intenzivno iskustvo.

Ono što je dokazano jest to da orgazam uzrokuje ugodnu unutarnju eksploziju koju prate kontrakcije muskulature zdjelice, promjene disanja, krvnog tlaka, pulsa, cirkulacije, lubrikacije, lučenja hormona i promjene moždanih valova.

Postoje tri vrste orgazma

Neki autori spominju tri vrste orgazma s obzirom na vaginalne muskularne kontrakcije, i to one ritmične u trajanju oko 13 sekundi, zatim ritmične kontrakcije koje postaju sve nepravilnije u trajanju od 50 sekundi, te neregularne ritmičke kontrakcije od prosječno 25 sekundi.

Neke orgazme prati svega 3 do 5 kontrakcija dok druge i do 15 kontrakcija, pojasnila je prof. Šamanović, specijalistica kliničke psihologije – psihoterapeutkinja.

Koji vam je draži – klitorisni ili vaginalni orgazam? Ili možda višestruki?

Gdje ga zapravo osjetimo?

Da živci kroz leđnu moždinu ne jave mozgu da uživamo, mi zapravo ne bismo mogli doživjeti orgazam. Upravo u tome i leži najveća razlika između dva orgazma – način na koji se stimulira određeni živac rezultirat će različitim osjećajima.

Naš mozak radi na razinama koje ne možemo kontrolirati.

Nakon što nam glava saopći da uživamo imat ćemo automatsku potrebu ponovno se zadovoljiti na sličan način bilo da se radi o seksu, drogama ili smijehu. 

Provedena su mnogobrojna istraživanja na takozvanom centru za užitak u mozgu, ali kako on reagira za vrijeme razmjenjivanja nježnosti nije sa sigurnošću utvrđeno. Doduše, moguće je vidjeti koji se dijelovi mozga pale kada smo napaljeni takozvanim mapiranjem – prati se protok krvi u situaciji kad ispitanik ne radi ništa i u trenutcima kada doživljava seksualni vrhunac. Tako su finski istraživači kod muškog orgazma primijetili znatno lošiju opskrbljenost mozga krvlju i kisikom, osim kod malenog prednjeg dijela glave.

Zašto je orgazam ugodan?

Znate li da su orgazam i povraćanje zapravo jako slični? U čemu je razlika koja jednu fizičku reakciju čini poželjnom, a od druge bismo se najradije sakrili? Ugodu možemo zahvaliti malenoj molekuli hormona hipofize oksitocina koji potiče grčenje glatkih mišića intimnog područja. Upravo o toj kontrakciji ovisi koliko snažno ćemo doživjeti orgazam. Ako se lučenje tog hormona na neki način spriječi, primjerice lijekovima, do fizičkih reakcija će i dalje doći, ali će se svijest o toliko željenom vrhuncu, a samim time i intezitet osjećaja ugode, znatno smanjiti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Niste dugo vodili ljubav? Evo što vam se može dogoditi ako tako nastavite…​

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo