Ženske suze narušavaju muški libido - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ženske suze narušavaju muški libido

Na tom su tragu izraelski znanstvenici odlučili proučiti značaj suza nabijenih emocijama.

One su daleko od običnih kapljica koje nam cure iz očiju, tvrde stručnjaci. Ženske suze igraju funkcionalnu ulogu ispuštanjem kemijskih signala koji smanjuju razinu testosterona i ublažuju seksualnu želju muškaraca, ustanovili su istraživači Instituta znanosti Weizmann i Izraelu.

“Zasigurno, riječ je o načinu kemijske komunikacije. Mi komuniciramo na mnogo načina”, objasnio je Noam Sobel, voditelj istraživanja.

Njegov je tim u nizu pokusa ustanovio kako muškarci mogu podsvjesno razlikovati ženske suze (koje nemaju zamjetni miris) i slanu otopinu bez ikakvog mirisa. Zatim je 24 ispitanika pregledalo slike ženskih lica, koja su ocijenili prema stupnju tuge i seksualne privlačnosti. Za 17-oricu muškaraca, lica su bila manje privlačna ako su prije gledanja fotografije pomirisali ženske suze, u odnosu na slanu otopinu.

Nakon toga je 50-ero ispitanika gledalo film tužne tematike i pomirisalo ili ženske suze ili otopinu. Kod onih koji su mirisali suze, zamijećen je pad seksualne želje i razine testosterona.

U trećem su pokusu muškarci gledali seksualno intrigantne fotografije ili filmove, a njihovi su mozgovi analizirani magnetnom rezonancom. Muškarci koji su prije gledanja filma ili fotografija pomirisali suze imali su manje moždane aktivnosti u dijelu koji je obično vrlo aktivan za vrijeme uzbuđenja.

“Smatram da istraživanje ima smisla jer svaki se emocionalni odgovor morao razviti za evolucijsku prednost. Testosteron također utječe na razinu agresivnosti, pa ako smanjite agresiju, povećate sposobnost preživljavanja žene”, objasnio je Alan Hirsch, direktor Istraživačke zaklade za miris i okus u Chicagu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Pojačajte libido prirodnim putem

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo