Čak 33% dječaka i 20% djevojčica u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Čak 33% dječaka i 20% djevojčica u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu

Podaci ukazuju da će do 2030. godine većina odraslih u Hrvatskoj imati prekomjernu tjelesnu masu ili će biti pretilo, a važno je danas već napraviti korak naprijed kako bi se navike promijenile!

U Hrvatskoj 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina, pokazali su to rezultati studije Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi koje je predstavljeno na stručnom simpoziju “Croatian Obesity Forum”, a koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Uz to, studija je pokazala kako samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno i tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana.

Činjenica koja dodatno zabrinjava jest da, s porastom dobi djece, prehrambene i životne navike postaju sve lošije.

Kako potaknuti klince da usvoje zdrave prehrambene navike!

Uz to su i podaci European Health Report-a 2015., navode da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost jedni od tri glavna čimbenika preuranjene smrti u Europi.

Na forumu je govorio i ugledni pariški pedijatar i endokrinolog, dr. Jean-Michel Borys-a, začetnik EPODE metodologije, na kojoj se temelji više od 40 različitih programa razvijenih diljem svijeta, uključujući i program PETICA-igrom do zdravlja.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja, ističe kako je evaluacija projekta koji je ušao u svoju treću godinu provođenja pokazala sustavni porast znanja i promjene stavova kod djece i roditelja uključenih u projekt. Edukacija djece provodi se u sklopu nastave u nižim razredima 15 zagrebačkih osnovnih škola, a roditelji su uključeni putem različitih kampanja i društvenih mreža tijekom školske godine.

Na pitanje je li doista moguće zaustaviti pandemiju pretilost i na koji način pokušao je odgovoriti prof. dr. sc. Koršić tijekom svog izlaganja. Istaknuo je kako je debljina bolest civilizacije te zaključio:

“Uvjeren sam da je najvažniji čimbenik debljanja okoliš. Na okoliš možemo djelovati pa to daje nadu da se pandemija debljine (pretilosti) može zaustaviti. Više nema vremena, treba djelovati odmah!”

Dodatan razlog zašto treba djelovati odmah istaknula je prim. dr. sc. Vesna Herceg-Čavrak, voditeljica odjela za pedijatrijsku kardiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja je pokazala poražavajuće primjere iz svakodnevne kliničke prakse. Iskustva iz Klinike za dječje bolesti Zagreb govore u prilog tomu kako se komplikacije debljine danas susreću i u djece.

Pretilost povećava rizik od razvoja drugih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, mišićno-koštanih bolesti te različitih zloćudnih bolesti. Istraživanja pokazuju da 60% pretile djece postaju pretile odrasle osobe. Liječenje pretilosti dugotrajan je i težak proces radi čega je ključno prevenirati razvoj ove ozbiljne bolesti.

Pretilost uzrokuje kronične bolesti i u stalnom je porastu u Hrvatskoj! Saznajte i 3 najbolje vježbe za one koji se bore s debljinom!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo