Psiha

Psiha

Čistite li dudu kad padne na pod?

Bebe su imale manje izglede razviti astmu ili lišaj ako su bile izložene bakterijama s neočišćene dude.

Vjerojatno nema roditelja koji usred naleta dječjeg plača nije posegnuo za dudom kako bi umirio svoje malo zlato. Usred ovog pokušaja, često se dogodi da duda “čarobno” iz ustiju bebe preseli na pod. Imate li dovoljno vremena oprati dudu pod mlazom vode ili koristite prečicu?

Naime, roditelji koji dudu s poda “očiste” svojim ustima pa ju daju bebi u stvari čine dobro, pokazalo je najnovije istraživanje. Naime, stručnjaci su ustanovili kako ova naizgled prljava navika može pozitivno utjecati na kasnije zdravlje djeteta i smanjiti njegov rizik od astme i lišaja.

Stručnjaci su pratili 184 bebe i njihove mame kroz razdoblje od tri godine i testirali mališane na alergije kada su bili stari 18 mjeseci i 36 mjeseca. Mališani čije su majke “očistile” njihove dude u svojim ustima nakon što su pale na pod bili su 88 posto manje skloni razvijanju astme i 63 posto manje skloni razvijanju lišaja sa 18 mjeseci. Zaštitni učinak bio je nepromijenjen za astmu kod djece stare 36 mjeseci, a protiv lišaja se zadržao. Za ovakve je rezultate moguće odgovorna stimulacija imuniteta putem mikroba koji se prenose putem sline roditelja na bebu.

“Uvijek je teško reći je li ovo jedino objašnjenje ili nije, ali pokušali smo analizirati i druge mogućnosti koje su nam pale na pamet. Za svaki slučaj, ne bih preporučio ovu naviku roditeljima”, zaključio je Bill Hesselmar, voditelj studije objavljene u časopisu Pediatrics.

Je li duda sigurna za razvoj mališana?

Sisanje dude ili prsta djetetu pruža utjehu, a roditelji vole ovaj praktičan oblik “zavaravanja” svog mališana. S time da valja napomenuti: ako se predugo koristi, duda, pa čak i sisanje prsta, mogu uzrokovati krivi rast zuba, što uzrokuje govorne tegobe.  Do ovog su zaključka stigli čileanski istraživači koji su ustanovili kako su djeca koja koriste dudu ili sišu prste dulje od tri godine tri
puta sklonija razvijanju poteškoća u govoru nego ostala djeca. Također, rezultati su
ukazali kako djeca imaju manje šanse za razvijanjem poteškoća u govoru ako
izbjegavaju bočicu do devetog mjeseca života.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo