Dijete vam nosi aparatić? Postoje tri stvari kojih se strogo treba pridržavati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Dijete vam nosi aparatić? Postoje tri stvari kojih se strogo treba pridržavati

Ortodont će, ovisno o problemu koji se nastoji riješiti, procijeniti koja vrsta aparatića za zube je najbolji izbor i u kojem vremenskom periodu.

Kod različitih anomalija, ispadanja zubića zbog karijesa ili, primjerice, ozljeda, u malene djece opcija je često mobilni aparatić za zube.

Stručnjaci će odmah u startu poručiti kako nošenje mobilnog aparatića mora biti većinu dana i tijekom noći obvezno za kakav rezultat te da u konačnici nije garancija da dijete nakon ove ortodontske terapije neće trebati fiksni aparatić za zube. A tomu se pak u pravilu ne pristupa prije 12. godine te su najčešći uzroci potrebi za fiksnim aparatićem nepravilni zubi, razmak među zubima, problem sa zagrizom itd. Prosjek nošenja fiksnog aparatića za zube je oko dvije godine, ali upućeni će istaknuti kako je riječ o individualnim pravilima ovisno o stanju zubi i onomu što se želi postići.

Pomicanje zuba bez aparata – 10 savjeta koje morate pročitati prije terapije

Tržište pak danas nudi cijeli raspon različitih aparatića, no u suštini se dijele na one koji mogu biti s vanjske i unutarnje strane zuba. Potom slijedi cijeli izbor bravica fiksnih aparatića od metalnih do takozvanih “nevidljivih”.

Najbolji izbor sigurno je onaj na temelju razgovora s ortodontom i stomatologom ovisno o dobi djeteta, njegovoj spremnosti za nošenjem aparatića i problemu koji se fiksnim aparatićem želi riješiti. Pri nošenju aparatića ipak postoje univerzalna pravila, a koja se prije svega odnose na način ponašanja jednom kada dijete počne nositi fiksni aparatić za zube.

Osim što je potrebna dobra higijena usne šupljine kao i inače, u smislu redovitog pranja zubi nakon jela, dijete bi trebalo uputiti da pripazi na hranu koju jede. Primjerice, zabranjene su žvakaće gume, tvrdi bomboni, općenito tvrde namirnice kako ne bi došlo do puknuća bravica na fiksnom aparatiću.

Sigurno želite koristite slamku? Stručnjaci kažu da tako uništavate zube…

Preporučuje se konac za zube namijenjen upravo za nošenje fiksnog aparatića koji je nešto deblji od običnog konca za zube, ispiranje ostataka hrane oralnim tušem.

Uobičajene kontrole kod ortodonta su svakih mjesec i pol, a nakon skidanja fiksnog aparatića liječenje nije završeno, nego slijedi faza retencije.

Tada, naime, ortodont postavlja retainer, metalni ili plastični “držač” koji je potrebno nositi ovisno o procjeni liječnika.

Kako održavati higijenu? 

1. Pripaziti na vrstu hrane koju dijete jede, odnosno izbjegavati tvrdu hranu poput bombona, korice kruha i slično.

2. Fiksni aparatić za zube i žvakanje kauguma ne ide zajedno, a ne preporučuju se ni slatkiši općenito jer je zbog otežane higijene zubi lakše uzrokovati karijes.

3. Dobra higijena zubi i usne šupljine posebno mora biti kontrolirana za nošenja fiksnog aparatića za zube. To znači pranje zubi nakon svakog jela, korištenje prilagođenog zubnog konca, ispiranje usne šupljine itd.

Ortodoncija u odrasloj dobi – što se sve liječi ortodontskom terapijom?

Ivana Rimac Lesički/prilog Idemo u školu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo