Psiha

Psiha

Djeca koja se bave sportom ne puše

Djeca koja se bave sportom imaju manje izglede da će početi pušiti i konzumirati alkohol.

Ako želite da vaš mališan ne usvoji lošu naviku pušenja, ohrabrite ga na bavljenje sportom. Nimalo iznenađujuće, djeca koja se bave sportom imaju manje izglede da će početi pušiti, tvrde američki stručnjaci.

“Bitno je kako djeca provode svoje vrijeme. Roditelji i skrbnici možda misle da djeca trebaju manje nadzora odraslih osoba kada nisu u školi, međutim, naše istraživanje pokazuje kako određene vođene izvannastavne aktivnosti mogu pomoći spriječiti pušenje i konzumaciju alkohola kod djece”, upozorila je Anna Adachi-Mejia, voditeljica Centra za rak Norris Cotton Fakulteta Darthmouth, ujedno i čelnica studije.

Njen je tim analizirao podatke 6500 američkih učenika starih između deset i 14 godina, koji su odgovorili na upitnik o izvannastavnim aktivnostima. Polovica malenih ispitanika bavila se nekim timskim sportom nekoliko sati tjedno. Polovica učenika je također pohađalo glazbenu ili plesnu školu, dok su mnogi sudjelovali u radu religijskih grupa.

Istraživači su ustanovili kako je bavljenje sportom u momčadi – pod nadzorom trenera – jedina izvannastavna aktivnost koja je povezana s manjim izgledima za pušenje. Učenici koji su bili upisani u neki sportski klub van škole također su imali manje izglede za konzumaciju alkohola.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo