Kako pomoći djetetu s prekomjernom tjelesnom težinom? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kako pomoći djetetu s prekomjernom tjelesnom težinom?

Shutterstock

Pretilost je jedna od češćih bolesti 21. stoljeća, a koja dugoročno predstavlja osnovu za razvitak teških kroničnih oboljenja

Pretilost je sve veći svjetski problem, i jedan od najvećih uzročnika preuranjene smrti. Ona se može razviti već od najmlađih godina, a Nataša Šoštarić, nutricionistica iz Nestlé Adriatica, naglašava kako gotovo 20% djece i adolescenata u razvijenim zemljama danas ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Istaknula je i kako Hrvatska nažalost sve snažnije slijedi taj trend. To su potvrdili i podatci Svjetske zdravstvene organizacije, iz 2013. godine, prema kojima je u Hrvatskoj pretilo više 20% dječaka i preko 15% djevojčica. Upravo taj podatak, približava problem pretilosti u Hrvatsku, te ga više ne možemo gledati kao američki ili svjetski problem. 

Kako nastaje pretilost?

Nutricionistica Šoštarić istaknula je kako na pretilost utječu i čimbenici poput genetskog naslijeđa, društveno-ekonomskog statusa, razine stresa, a ne samo preveliki unos energije i njene nedovoljne potrošnje. 

U djetinjstvu ona značajno utječe na razinu samopouzdanja i odnosa prema vlastitom tijelu, a što može dovesti i do teških poremećaja u prehrani. Zanimljiva je činjenica da dijete koje je pretilo istovremeno može biti pothranjeno. To znači da je njegov dnevni unos energije prekomjeran, dok je istodobno unos manjkav mikronutrijentima – mineralima i vitaminima koji su nam svakodnevno potrebni – objasnila je Šoštarić.

Osim toga, pretilost u mlađoj dobi povećava i rizik za razvijanje kroničnih bolesti u odrasloj dobi, poput astme, dijabetesa, ali i drugih težih oboljenja kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Također, prezaposleni roditelji mogu utjecati na pretilost kod djece ako ne planiraju prehranu, kao i ako ne promoviraju zdrave prehrambene navike djeci. Još jedan od krivaca pretilosti je to što je djeci lako dostupna i brza hrana, poput različitih grickalica, a nedostatak tjelesne aktivnosti jednako doprinosi pojavi pretilosti kod djece i mladih.

Što kada dijete već ima prekomjernu težinu?

Čak i najmanja promjena prehrane i fizičke aktivnosti može dovesti do rezultata i poboljšanja sveukupnog zdravstvenog stanja djeteta.

Roditeljima koji imaju pretilo dijete savjetuje se da ga potaknu vlastitim primjerom te da kao obitelj stvore zajedničke zdrave navike. Preporuča se uvesti promjene poput redovitih obiteljskih obroka te zajedničkih tjelesnih aktivnosti. Prilikom kupnje namirnica valja ograničiti kupovinu grickalica, slatkiša i sokova te potaknuti dijete da samo izabere voće ili povrće koje bi voljelo pojesti – naglasila je nutricionistica. 

Važno je i djecu uključiti u pripremu obroka, a tu činjenicu podupire istraživanje tvrtke Nestlé koje je pokazalo kako djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju.

Djeci je važno “ograničiti” i o veličinu porciju, jer im se često servira porcija jednaka odrasloj osobi, dok su njihove potrebe znatno manje i drugačije. 

Ustrajnost roditelja i uključivanje cijele obitelji u proces promjene prehrambenih navika jedini je način kako pravilno i dugoročno roditelj može utjecati na svoje dijete i osigurati mu dobre temelje da jednog dana bude zdrava odrasla osoba.”, istaknula je Šoštarić. 

Pročitajte kako se čokoladom boriti protiv debljanja i pretilosti, saznajte kako mandarine utječu na pretilost. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo