Psiha

Psiha

Kako reći roditeljima da pušiš?

Foto: Shutterstock

Pod pretpostavkom da ne postoji roditelj koji bi oduševljeno prihvatio činjenicu da njegovo dijete puši, situacija u kojoj trebaš reći roditeljima da pušiš sigurno nije baš najugodnija.

No iako vijest koju će roditelji čuti nije dobra, dobro je što roditelji mogu vidjeti tvoju iskrenost. Ako se zamisliš u njihovoj poziciji, vjerojatno ni tebi ne bi bilo drago čuti da tvoje dijete puši. Iz tog razloga prije nego kreneš razgovarati s njima, „obuci njihove cipele“ i pitaj se kako se oni sada osjećaju.

Da bi cijeli razgovor prošao što ugodnije, bilo bi dobro pridržavati se slijedećih naputaka:

  • Izaberi prikladno mjesto i vrijeme – procjeni kada su roditelji dovoljno odmorni i imaju vremena za razgovor; najbolje mjesto za razgovor je negdje gdje ćete imati mir i gdje nećete biti izloženi pogledima nepoznatih ljudi.

  • Uskladi se s njima, pokaži im da razumiješ njihovu poziciju i daj im do znanja da ne očekuješ da budu oduševljeni tvojom odlukom. Puno je realnije očekivati da će njihove reakcije biti od ljutnje, razočaranja do zabrinutosti.

  • Reci im da, iako ti nije bilo jednostavno donijeti odluku da im kažeš da pušiš, da želiš s njima zadržati odnos povjerenja i iskrenosti.

  • Objasni im da si svjestan/na da je pušenje štetno za zdravlje i da znaš da sigurno neće podržati tvoje pušenje, ali ih zamoli da ipak ne osuđuju tebe kao osobu već samo postupak.

Pušenje je štetna i skupa navika

Bez ikakve namjere da „solim pamet“, kao stručnjak na kraju ipak moram dodati da je pušenje jedna navika (a svaku naviku možemo iskorijeniti) koja je pritom skupa i vrlo štetna za zdravlje. Vjerujem da mnogi ljudi pušenjem zadovoljavaju neku svoju potrebu – primjerice potrebu za opuštanjem, uklapanjem u društvo, zabavom itd. No isto tako sve te potrebe koje zadovoljavamo pušenjem možemo ostvariti i na neki drugi način.

Moj savjet je da razmisliš što ti pušenje pruža te da nađeš način kako da to dobiješ a da nije kroz pušenje.

Npr. moja prijateljica je kroz pušenje dobivala opuštenost – cigareta joj je bila odmak od posla i 5 minuta u danu kada je u miru mogla guštati i ništa ne raditi. Kada je shvatila da tih 5 minuta odmora i opuštanja može dobiti planiranjem vremena za odmor te odlučila da će si svaki tjedan priuštiti masažu, primjetila je da više ne mora „krasti“ tih 5 minuta u danu za sebe.

Foto: Shutterstock

Znate li kako pušenje utječe na vaš izgled?

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo